Proč jen OKD? Odbory KOVO tlačí na vládu, aby pomohla všem propuštěným

Praha - Vedení odborového svazu KOVO vyzvalo vládu, aby při rozhodování o pomoci pro propouštěné pracovníky ze zavíraných podniků postupovala ve všech odvětvích stejně. Pomoc vybrané firmě je podle předáků nejsilnějšího odborového svazu diskriminační a státní podporu si zaslouží i jiní zaměstnanci, nejen lidé z OKD. Svaz KOVO to dnes uvedl v prohlášení, které zaslal ČTK.

Vláda připravila kvůli chystanému zavírání dolů novelu, podle níž budou moci horníci chodit do penze o sedm let dřív než ostatní. Předlohu podpořil Parlament, nyní ji dostal k podpisu prezident. Kabinet v květnu také schválil příspěvky 8000 korun pro propouštěné horníky a 7000 Kč pro ostatní zaměstnance z OKD. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let podle odpracované doby a věku pracovníka.

"Při restrukturalizaci jakéhokoliv odvětví či firmy od roku 1990 nedošlo k takovéto formě vládní pomoci. Rada odborového svazu KOVO odmítá takovouto státní pomoc pouze vybrané firmě či odvětví, považuje ji za diskriminační a nesystémovou," uvedl předák svazu KOVO Jaroslav Souček. Podle odborářů si stejný přístup vlády zaslouží při restrukturalizaci i zaměstnanci ostatních odvětví.

KOVO je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Ta už koncem května na svém sněmu kabinet vyzvala, aby schválil sociální příspěvky 8000 korun i pro propouštěné horníky ze severních Čech. Podle předáků centrály by tak měla vláda "převzít odpovědnost" za své rozhodnutí o neprolomení limitů a útlumu těžby. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy případnou podporu do budoucna nevyloučil.

S návrhem na poskytování příspěvků přišel ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Původně navrhoval podporu nejen pro propouštěné z OKD, ale i pro zaměstnance deseti hnědouhelných společnosti a uranových dolů. Kabinet to neschválil, proti bylo hlavně vládní ANO.

Firma OKD je v úpadku od počátku května. Insolvenční návrh na sebe podala sama. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard Kč a závazky není schopna splácet, protože její majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Firma má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Vláda se zabývá otázkou, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na výplaty horníkům.

Související

Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

Odborový svaz KOVO Vláda ČR zaměstnání

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy