Pondělní stávka pošťáků bude. Odboráře příslib peněz nepřesvědčil

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes jednal s předsedou stávkového výboru České pošty Evženem Dvorským. Po schůzce odborář oznámil, že malé odbory, které na pondělí chystají stávku, příslib rozdělení peněz z kompenzace univerzální služby mezi zaměstnance neuspokojil. Dodal, že stávku uskuteční. 

Pokud stávka bude, pošta chystá opatření, aby ji zákazníci nepocítili, uvedl Dvorský. Stávka má trvat od 17:00 do 19:00 hodin a podle předběžných odhadů by se jí mělo zúčastnit kolem 6200 lidí, tedy pětina zaměstnanců podniku.

„Věřím, že stávka neproběhne, že se slušní zaměstnanci k této akci menšinových odborů nepřipojí a klienti České pošty žádné komplikace nepocítí. Pokud by stávka proběhla, veškeré následky ponesou právě menšinové odbory," řekl ČTK mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Ministr vnitra Milan Chovanec upozornil, že již samotné vyhlášení stávky stojí poštu tři až pět milionů korun denně na nižších tržbách z doručování balíků, protože lidé se obávají, že je pošta nedoručí včas. Vedení pošty považuje stávku za nezákonnou, protože odboráři nedodali seznam stávkujících na pracovištích.

Psali jsme: Babiš zkritizoval Českou poštu: Skandální, generální ředitel bere statisíce  

Údaj o počtu stávkujících vedení pošty nepovažuje za relevantní, a pokud stávka bude, Česká pošta udělá vše pro to, aby zákazníci její průběh nepocítili, chystá například nahrazení stávkujících dalšími kmenovými zaměstnanci. Vitík uvedl, že v současné době pošta nemá signály, že by se pracovníci poboček ke stávce aktivně připojili. Podle Dvorského budou stávkovat například zaměstnanci největší třídírny v pražských Malešicích, ale i v dalších provozech.

Sobotka a Chovanec dnes oznámili, že se chtějí zasadit o to, aby stát poště co nejrychleji vyplatil kompenzaci za poskytování státem objednaných základních služeb v letech 2013 a 2014 ve výši 1,4 až 1,5 miliardy korun. Z toho má jít třetina na zvýšení mezd. V průměru by tak každý pošťák dostal 1200 až 1400 Kč měsíčně.

Odboráři požadují zvýšení o 2500 Kč a ze svého požadavku nehodlají ustoupit. „Stávka v pondělí bude a podle výsledku pak rozhodneme i o konání protestu ve čtvrtek," řekl Dvorský ČTK. Mělo jít o formu odměny ke mzdě a nikoliv zvýšení tarifní mzdy, což je rozdíl například pro výpočet úhrady za dovolenou a podobně, dodal.

Stávkující mají podporu zelených. „Požadavky stávkujících na České poště podporujeme. Jen tak si snad ministr Chovanec všimne, jaké poměry panují na České poště, tedy ve státním podniku, za nějž nese politickou odpovědnost. Podhodnocená práce řadových pošťáků a pošťaček a absurdní tlak na zakládání bankovních účtu a uzavírání pojistek, o něž je však zároveň malý zájem, poškozují poštovní veřejnou službu. Pošta má sloužit lidem, ne bankám," řekla Monika Horáková, členka předsednictva Strany zelených a autorka kampaně Pošťák není pojišťovák.

„Kdo by to byl řekl, že sociálnědemokratický ministr Chovanec bude pokojně přihlížet, jak se Česká pošta z dobré veřejné služby mění na špatně vedený byznys?" řekl Matěj Stropnický, předseda Strany zelených.

Související

Více souvisejících

Česká pošta stávka Milan Chovanec

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 6 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 14 hodinami

před 14 hodinami

včera

Princezna Kate si vyslechla další hrozivou diagnózu. Se smrtelně nemocnou dívkou se objala

Princezna Kate po letošku ví, co obnáší boj se zákeřnou rakovinou. Brity nyní dojala objetím s teenagerkou, která bojuje s agresivní formou tohoto onemocnění a podle lékařů nemá prakticky žádnou šanci na uzdravení. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy