ČR loni vyvezla zbraně za rekordních 18 miliard, letos to má být horší

Praha - Export zbraní z Česka dosáhl loni rekordní hodnoty 18,2 miliardy korun, v roce 2015 to bylo 15 miliard. Nejvíc vojenského materiálu mířilo do Iráku, a to za 1,66 miliardy Kč, dále do Spojených arabských emirátů (1,4 mld. Kč), na Slovensko (1,15 mld. Kč) a do Egypta (1,1 mld. Kč).

V roce 2016 byly vyvezeny střelné zbraně a střelivo do zemí mimo EU v hodnotě 3,4 miliardy korun. Nejvíc jich mířilo do USA, Kanady a Thajska. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí projedná vláda.

Loni vydalo ministerstvo průmyslu a obchodu v oblasti povolení vývozu zboží a technologií dvojího užití 428 povolení do 70 zemí. Nejvíc tohoto zboží mířilo do Ruska, Číny a Indie. Zboží a technologie dvojího užití představují produkty v průmyslové, jaderné, chemické a biologické oblasti, které jsou primárně vyráběny pro civilní použití, mohou být ale použity i pro vojenské účely.

Vedle vývozu vojenského materiálu vláda schválila darování ručních zbraní a nábojů vládě USA v celkové hodnotě 21,4 milionu korun na podporu iráckých ozbrojených a bezpečnostních sil v boji proti tzv. Islámskému státu a darování ručních zbraní a nábojů jordánské vládě v hodnotě 14,2 milionu korun.

Na konci loňského roku bylo v Česku 251 firem a dvě fyzické osoby držitelem povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem.

Další růst exportu produktů českého zbrojařského průmyslu letos přibrzdí nedostatek pracovníků. "Nárůst (letos) bude také, ale nebude už tak rapidní. Výrobci jsou na hranici svých výrobních kapacit, většinou se jim nedaří shánět nové lidi," uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Související

Ilustrační fotografie.

Svět dal loni na zbrojení 2,24 bilionů dolarů. Výdaje rostly kvůli Ukrajině

Vojenské výdaje ve světě loni stouply po očištění o inflaci o 3,7 procenta na 2,24 bilionu dolarů (47,9 bilionu korun), rostou už osmý rok v řadě. Výdaje v Evropě zaznamenaly nejprudší meziroční nárůst za posledních nejméně 30 let, zejména kvůli válce na Ukrajině stouply loni o 13 procent. Více než polovina výdajů, 56 procent, připadá na tři země - Spojené státy, Čínu a Rusko. 
Ministerstvo obrany

Obrana představila kampaň #VimeCoMame, série videí podpoří český zbrojní průmysl

Ministerstvo obrany podpoří české obranný průmysl sérií videí, oslovit jimi chce potenciální partnery na zahraničních trzích. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra obrany pro průmyslovou spolupráci Tomáš Kopečný. Obrana také plánuje vznik agentury, která by umožnila českým zbrojním firmám prodávat jejich produkty formou mezivládních dohod.

Více souvisejících

zbrojní průmysl zbraně Česká republika Vláda ČR Irák

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 10 minutami

před 51 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy