ČTÚ zamítl žádost České pošty o licenci na dalších pět let

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zamítl žádost České pošty o udělení nové poštovní licence na dalších pět let po roce 2018. Důvodem je, že podnik nedoložil nákladovou orientaci svých cen.

Podnik se brání tím, že by na základě požadavků ČTÚ na nákladově orientované ceny musel výrazně zdražit, protože úřad do nákladů nově zahrnul i položky související se základními službami, které dosud částečně hradil na základě své objednávky stát. Jde například o udržení pobočkové sítě, doručování zásilek do druhého dne a podobně.

Zákazníci by podle pravidel ČTÚ například za obyčejný dopis zaplatili 25 korun místo současných 16 korun.

ČTÚ dnes zahájil s poštou správní řízení, ve kterém jí chce zajišťování základních služeb nařídit. "Důvodem pro tento postup je skutečnost, že Česká pošta nesplnila podmínky účasti ve výběrovém řízení, když nedoložila nákladovou orientaci cen základních služeb podle podmínek účasti ve výběrovém řízení. V takovém případě zákon umožňuje Radě ČTÚ rozhodnout o uložení předmětných povinností napřímo," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Pošta podle mluvčího Matyáše Vitíka splnila všechny podmínky výběrového řízení. "ČTÚ v rámci výběrového řízení bezdůvodně odmítl výpočet České pošty ohledně nákladově orientovaných cen. Základní poštovní služby si objednává stát a jejich úhradu řeší tzv. poštovní zákon. Přístup ČTÚ by vedl k tomu, že stát si objedná rozsah poboček i parametry doručování, ale vše pak zaplatí občané. Ceny České pošty splňují podmínku nákladové orientace, protože pokrývají všechny obvyklé tržní náklady. Pro razantní zdražení neexistuje žádný reálný důvod," dodal Vitík.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je postup ČTÚ absurdní. "Požadavky ČTÚ by vedly k dramatickému zvýšení cen služeb. Záleží mi na stabilitě České pošty i s ohledem na to, že se jedná o jednoho z největších zaměstnavatelů v zemi," reagoval ministr vnitra Chovanec. Zároveň řekl, že požádá předsedu vlády, aby diskusi k současnému dění okolo České pošty zařadil na program příštího jednání vlády.

Pošta v současnosti čerpá od státu příspěvek na poskytování základních služeb vyplývajících z licence. Jeho výše letos může dosáhnout maximálně půl miliardy korun a v dalších letech by měla klesat. Loni bylo maximum 600 milionů Kč.

Licence má zajistit celoplošnou dostupnost základních poštovních služeb ve stanovené kvalitě za dostupnou cenu. Patří mezi ně dodání poštovních zásilek do dvou kilogramů a balíků do deseti kg, doručování peněžních poukázek, posílání doporučených a cenných zásilek nebo služby pro nevidomé. Vláda navíc nařídila, že držitel poštovní licence musí provozovat nejméně 3200 poboček.

Související

Česká pošta, ilustrační fotografie.

Nejen obchody na Velikonoce zavřou. Pošta řekla, kdy a kde bude mít otevřeno

Jen do čtvrtka má člověk jistotu, že si bez problémů zařídí všechno potřebné. Velkým pátkem totiž začne čtyřdenní velikonoční volno. Lidé pak nemohou počítat s tím, že si ve velkých obchodech nakoupí kdykoliv. Na upravenou otevírací dobu během zmíněného období upozorňuje klienty i Česká pošta.
Česká pošta, ilustrační fotografie.

Českou poštu nadále povede Štěpán. Nyní už oficiálně

Novým generálním ředitelem České pošty bude dosavadní pověřený šéf Miroslav Štěpán. Vybral ho ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na základě doporučení výběrové komise jako nejlepšího ze čtyř kandidátů, kteří se přihlásili do výběrového řízení. Nominace bude předložena vládnímu výboru pro personální nominace. 

Více souvisejících

Česká pošta Český telekomunikační úřad Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy