ROZHOVOR | Mohou uprchlíci zničit evropskou civilizaci? Prozradil nám to bývalý český muslim

Rozhovor - Nakladatel, publicita a bývalý muslim Lukáš Lhoťan v rozhovoru pro EuroZprávy.cz popisuje, proč se stal muslimem a co ho nakonec vedlo k tomu, aby konvertoval zpět ke křesťanství. Zmínil se také o tom, že teroristi nejsou skutečnou hrozbou.

Patrně nejznámější český muslim, který konvertoval ke křesťanství. O islámu stále přednáší a na toto téma publikuje i články v českých médiích. Nakladatele, publicisty a blogera Lukáše Lhoťana jsme se ptali nejen na to, jestli je každý muslimský migrant terorista, ale také na to, zda islám někdy vůbec bude uznávat i jiná náboženství. 

Je o Vás známo, že jste konvertoval z islámu ke křesťanství. Proč jste vůbec začal býti muslimem?

Bylo by to na delší vysvětlováni, což dělám v přednáškách, které jsou dostupné na internetu, ale v 12 letech jsem zažil traumatizující zážitek, jenž mi zprotivil křesťanství, ale zároveň jsem dál věřil v Boha. Říkal jsem si, že musí být i jiné náboženství uznávající Ježíše Krista a z četby dobrodružných knih od Karla Maye jsem věděl o islámu, a tak jsem se začal o něj více zajímat a odešel mezi muslimy. Teprve při hlubším studiu kořenu islámu a jeho počátku jsem pochopil, že stát se muslimem byla velká chyba a zároveň jsem se prostřednictvím studia apokryfních evangelií dostal zpět ke křesťanství.

Dokážete na základě Vašich zkušeností s islámem posoudit, v čem je křesťanství pro Vás lepší?

Křesťanství vás vede ke zkoumání co je dobré a co špatné, vede vás k rozvíjení a vývoji, jak na osobní úrovní, tak na úrovní společenské. Zlepšuje svět, ale islám má jiné kořeny a jiné dogmata. Islám vše podřizuje absolutní poslušnosti Mohamedovi, který je zhmotněn a konzervován prostřednictvím Alláha v koránu a tzv. sunně (tradici Mohameda). Je to ideově a filozoficky mrtvé prostředí, kde se vše točí okolo Mohameda a jeho kultu. 

Jak vnímáte obecnou paniku kolem toho, že sem přijdou migranti teroristi?

Teroristi jsou menší část problému a ne tak podstatná. Větší problém je ta masa migrantů, kteří sice nejsou teroristé, ale nechtějí se stát námi Evropany a přijmout naší civilizaci. Ti sice nekladou bomby, ale jsou skutečnou hrozbou a skutečnými vrahy naši civilizace, ne teroristi. Těch je pár a dají se snadno zlikvidovat.

Kuvajtský duchovní Saalim bin Sad at-Taweel mluvil o tzv. defenzivním a ofenzivním džihádu. Opravdu je to tak v koránu definované?

Korán je složitý text, který je v praktické rovině nepochopitelný bez výkladu. Takže každý si může vykládat korán jak se mu zlíbí. V koránu jsou pouze obecné pokyny a ty jsou teprve rozvedeny v tzv. sunně, tedy tradici co Mohamed dělal a ano, Mohamed vedl války a zotročoval lidi a vybízel k tomu své následovníky ...

Jak může člověk typu tohoto typu cestovat po světě a přednášet, když se na internetu objevují nahrávky, kde obhajuje zabíjení?

Protože to, co káže v Kuvajtu, se nedá potrestat třeba v USA, ale zároveň se ze strany úřadů USA a Evropy nevěnuje pozornost monitorování takových to lidí a toho, co kážou. Tento monitoring dělá pouze pár neziskových organizací, hlavně z Izraele a USA, a ty nemají žádnou pravomoc tomu právně čelit. Podívejte se jen na situaci v naší ČR.

Já zde již několik let varuji před aktivitami a názory lidí jako je Vladimír Sáňka, Munneb Alrawi či Samer Shehadeh a čelil jsem za to zesměšňování a urážkám ze strany některých novinářů a státem placených "odborníků" z Orientálního ústavu a českých univerzit. Oni tyto lidi a jejich aktivity obhajovali a jejich nebezpečí bagatelizovali, a teď se potvrzuje, že jsem měl pravdu. Bohužel v mé práci mi nijak nepomáhá ani nikdo z politiků, například Okamura a pod., kteří si na boji proti islámu postavili politickou kariéru. A tak si zde v ČR do našich komunit muslimů mohou jezdit problémoví lidé a kázat radikální islám ...

Muslimský duchovní mluvil také o tom, že ženy a děti nejsou zabíjeni, ale jsou otroci. Odkazuje se přitom na korán. Je to pravda?

Ano. Je to součást islámského konceptu džihádu proti nevěřícím. Například v koránu se říká: "Proroku! Dovolili jsme ti (k sexu) manželky tvé, jimž jsi dal obvěnění, a ty, jichž zmocnila se tvá pravice (otrokyně, ženy získané v džihádu) z těch, které ti Bůh dal jako kořist." (Korán 33:50)

O letních prázdninách se v médiích řešila fotografie muslimské návštěvnice v pražském akvaparku oblečené v celotělových plavkách. Mají muslimské ženy možnost tyto plavky nosit i v muslimských zemích?

Samozřejmě.

Jsou nějaké další aktivity, které muslimské ženy dělat nesmějí?

Jistě, nemá být například sama s mužem, jenž není jejím manželem, synem či otcem. Každý směr islámu má vlastní odlišné omezení a pod.

Myslíte si, že islám jednou projde výraznou reformací, kdy bude uznávat i ostatní náboženství? 

To je otázka. Protože je to pro islám velmi složité a znamená to v praktické rovině popřít kult Mohameda, což je velmi těžké a obávám se, že skoro nereálné. Od smrti Mohameda se o to pokoušejí různí reformátoři, ale vždy skončili na okraji muslimského společenství s pár stoupenci.

Související

Ondřej Zajíc Rozhovor

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Více souvisejících

rozhovor Muslimové islám křesťanství Lukáš Lhoťan

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začíná rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Policie v sobotu eskortovala Juraje C., který byl obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku. Soudce má dnes rozhodnout o vzetí obviněného do vazby. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 2 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy