Čínská CITIC zvažuje stavbu továrny v Česku. Naopak zkrachoval projekt na severu Moravy

Praha - Čínská firma CITIC zvažuje v Česku stavbu strojírenské továrny. Čínská pneumatikárna Linglong Tire naopak v Česku zřejmě investovat nebude. Oznámil to Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Miloše Zemana.

Čínští investoři by se s českými podnikateli měli potkat na chystaném česko-čínském obchodním fóru v první polovině října. Setkání českých a čínských podnikatelů se mělo původně uskutečnit v létě, podle Mynáře byl ale termín posunut. 

Většinu čínských obchodních aktivit dosud zaštiťovala v ČR společnost CEFC Europe, po potížích jejího předsedy a zároveň Zemanova poradce Jie Ťien-minga se zákony v Číně vstup do firmy oznámila státní firma CITIC. V červnu český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže majetkovou transakci posvětil. Podle informací Mynáře nyní "dochází k postupnému uspokojování věřitelů skupiny CEFC mimo Českou republiku a pokud se tak již nestalo, tak v nejbližší době přejdou všechny aktivity na CITIC Europe".

Firma v minulosti uvedla, že bude pokračovat v investicích CEFC v Česku. Další peníze plánuje vložit do vzniku nové továrny. "Přemýšlí o vybudování minimálně jedné továrny na zelené louce, která by se měla týkat strojírenství. A vím, že CITIC vyhledává další možné aktivity a partnery pro investice v České republice," řekl Mynář. Na otázku o velikosti investice odkázal na velikost firmy. "Myslím si, že to rozhodně nebude nic malého," podotkl. Zda bude záměr realizován, by mělo být podle informací ČTK jasno do konce léta. Kancléř doplnil, že zástupci CITIC svou účast na česko-čínském obchodním fóru potvrdili.

V minulosti Zeman a lidé z jeho okolí často mluvili o zájmu firmy Linglong Tire o stavbu pneumatikárny v České republice. Mluvilo se především o některých lokalitách na severní Moravě. Podle Mynáře byla ale investice zastavena. "Byli jsme velmi blízko, hledala se vhodná průmyslová zóna, což by se nakonec i našla v katastru Frýdku-Místku," řekl. Ze slov vedení Moravskoslezského kraje a Ostravy ale podle Mynáře vyplynulo, že kvůli nedostatku pracovních sil není o stavbu zájem.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Vratislav Mynář CITIC Group CEFC Čína Ekonomika investice Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy