Válka mezi centrálami odborů? Jedna kope za ANO, druhá za ČSSD. Růst platů nejistý

Praha - Dvě největší odborové centrály se neshodnou na tom, o kolik mají růst platy ve veřejném sektoru a minimální mzda. Výraznější zvýšení požaduje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která má podporu koaliční ČSSD. Menší Asociace samostatných odborů (ASO) naopak souhlasí s představou ANO, že by navýšení mělo být mírnější, nikoli plošné.

ČMKOS zastřešuje celkem 29 svazů, z nichž 13 působí ve veřejném sektoru. Jsou to třeba školské, hasičské, úřednické či zdravotnické svazy. Menší ASO sdružuje 13 svazů. Mezi ně patří například vlivné železničářské či lékařské odbory.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že vláda počítá s růstem sumy na platy o šest procent. Podle návrhu by tarif o deset procent měl růst učitelům. Ostatním by se měl zvýšit méně, a to odstupňovaně podle profesí. Víc by si měli přilepšit hůř placení. Nejnižší tarifní růst o dvě procenta by měli mít policisté a hasiči. Babiš také uvedl, že minimální mzda by měla růst nejvýš o tisícikorunu.

ČMKOS, která žádá růst minimální mzdy o 1500 korun a růst tarifů o deset procent pro všechny, vyzvala vládu k jednání o platech v polovině března. První kolo se konalo v červnu, druhé v červenci. Na něm se ministři s předáky shodli, že by dohoda o přidání mohla být v polovině srpna. Další jednání dosud nebylo. "Žádný termín zatím není," řekl ČTK předák ČMKOS Josef Středula.

Jednání naopak pokračují podle šéfa ASO Bohumíra Dufka. ASO se kloní k vládnímu návrhu, který vznikl ještě před vstupem ČSSD do koalice. Babiš se s Dufkem sešel minulý týden, ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před třemi dny. "Dohodli jsme se na navýšení sumy na platy o šest procent. Musí se ještě stanovit, co z toho komu půjde do základu," řekl Dufek. 

Dufek míní, že by se nemělo lišit navýšení tarifů jen podle profesí u jednotlivých tabulek, ale i uvnitř nich. Vyšší by mělo být u spodních tříd, nižší u horních. Víc by si tak měli přilepšit lidé na nižších pozicích s nižší kvalifikací. "Nechceme navyšovat náměstkům," míní Dufek.

Středula naopak poukazuje na to, že o platech vyjednává ASO, která zaměstnance veřejných služeb zastupuje okrajově. Zastřešuje jen odbory lékařů a finanční správy. Podle šéfa ČMKOS by různé navyšování tabulky pokřivilo, zhoršilo atmosféru na pracovištích a mohlo vést ke zvýšené odchodovosti. 

Společně se zástupci obou centrál se členy vlády a zaměstnavateli sejdou 24. září na tripartitě. 

Související

Josef Středula

Středula byl těsně zvolen do čela odborářů, mandát má ale slabý

Na mimořádném sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) dnes byl opět zvolen do čela Josef Středula, ač nedávno opustil vedení odborů kvůli neplacení členských příspěvků. V této volbě neměl protikandidáta a získal podporu 57 procent hlasů. Někteří předáci však hodnotí tento mandát jako slabý, uvedl server idnes.cz.

Více souvisejících

ČMKOS Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek Josef Středula Vláda ČR mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy