Auto z bazaru? Nabídka ojetin v ČR stoupla. Toto jsou nejžádanější modely

Nabídka ojetých aut v tuzemských bazarech a v inzerci za tři čtvrtletí letošního roku stoupla o 12 procent na 687.277 vozů. Cena nabízených vozů byla nejčastěji 130.000 Kč. Průměrné stáří aut se stabilizovalo na 9,6 roku a počet najetých kilometrů činil 153.236 km. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu nabízených ojetých automobilů, které provádí společnost AAA Auto. Nových osobních aut bylo letos za tři čtvrtletí prodáno 207.784 kusů, což bylo meziročně o 1,1 procenta více.

Z celkového množství ojetých aut nabízeli soukromí prodejci 203.175 vozů, autobazary pak měly v nabídce 484.102 automobilů. Nejvíce ojetých vozů si mohli zájemci zakoupit v Praze (172.450), nejnižší nabídka byla tradičně v Karlovarském kraji (17.942).

Průměrná cena nejčastěji inzerovaných ojetých vozů za první tři čtvrtletí letošního roku činila 130 000 Kč, což je o 1000 korun více než za stejné období loni. "Vývoj cen ojetých vozů v České republice je pro spotřebitele příznivý. Zatímco se ekonomice daří a lidé mají více peněz, ceny ojetých aut prakticky nerostou. To má také dopad na dovozy ojetých aut ze zahraničí, které v září byly nejnižší za poslední tři roky. Dovézt si auto z Německa nebo Francie se ve spojení se všemi souvisejícími riziky už nevyplatí," uvedla generální ředitelka sítě autocenter AAA Auto Karolína Topolová.

Pořadí jednotlivých modelů v pomyslném žebříčku deseti nejprodávanějších ojetin zůstalo na prvních čtyřech místech nezměněno. Na prvním a druhém místě se udržela tuzemská Škoda s modely Octavia a Fabia, třetí a čtvrté místo obhájily vozy Volkswagen s vlajkovou lodí Passat a o třídu nižším VW Golf. Ke změně došlo na páté příčce, kde Ford Focus vystřídala Škoda Superb. Sedmé a osmé místo uhájily vozy BMW 3 a Ford Mondeo. Na devátou příčku se probojoval další BMW s modelem 5, desítku uzavírá Škoda Rapid.

V samotném září český trh ojetin nabídl 108.708 vozů. Nejčastější průměrnou cenou byla částka 135.000 korun, nejčastější průměrně najetou hodnotou bylo 153.000 kilometrů.

Během prvních tří čtvrtletí letošního roku bylo v Česku zároveň prodáno 207.784 nových osobních aut, což je meziročně o 1,1 procenta více. Po přechodu na novou emisní normu, která platí od září, se však registrace výrazně snížily, a to o 28,1 procenta oproti září 2017 na 14.532 kusů. Podle Svazu dovozců automobilů propad prodejů nových aut bude pokračovat.

Související

Autobazar

Počet ojetých osobních aut nabízených na českém trhu se v říjnu zvýšil

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101.453 vozů. Jejich mediánová nabídková cena klesla o 1000 Kč na 189.000 korun. Vyplývá to z pravidelné analýzy sekundárního automobilového trhu, kterou provádí společnost Aures Holdings.
Ilustrační foto

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září o 15 procent

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září meziročně o 14,8 procenta na 287.000 Kč. Ve třetím čtvrtletí se ale proti prvnímu pololetí snížila o 2000 Kč. Důvodem je snižující se zájem o koupi ojetých vozů kvůli rostoucím životním nákladům. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých vozidel.

Více souvisejících

Autobazar auto AAA Auto Škoda Ekonomika BMW

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 5 minutami

před 6 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy