Koupě ArcelorMittal? Liberty House dostane podmínky, transakci hlídá Brusel

Splnění určitých dodatečných podmínek bude asi vyžadovat Evropské komise od britské Liberty House před tím, než potvrdí její nákup ostravských oceláren ArcelorMittal. Po své dnešní schůzce s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou to novinářům řekl český premiér Andrej Babiš.

"Podrobnosti nám neřekli," připustil předseda vlády. Evropská komise posuzuje, zda zamýšlená akvizice je v souladu s unijními pravidly o hospodářské soutěži. Prodej oceláren je ostatně důsledkem staršího rozhodnutí komise, podle kterého se skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmí Mittala musí ostravské hutě a několika dalších podniků zbavit, aby po nákupu ocelárny Ilva v Itálii nezískala na evropském trhu dominantní postavení.

Česká vláda ale nemá obavy o hospodářskou soutěž, vadí jí především, že britská Liberty House hodlá do hutí investovat výrazně méně, než by bylo potřeba podle Babiše i odborářů firmy.

"Plány kupujícího, že bude investovat do úrovně odpisů - jenom 30 milionů euro (necelých 780 milionů Kč) ročně - nás skutečně moc neuspokojují," uvedl dnes v Bruselu premiér. V příštím desetiletí by odpovídající investicí podle něj bylo asi 750 milionů eur (asi 19,5 miliardy Kč). "Je to byznys náročný na investice," podotkl Babiš. Z dosavadního přístupu Liberty House k akvizici prý "nebyl úplně nadšený", neboť firma se nezabývá konsolidací hutí a dalšími potřebnými věcmi.

Babiš dnes Vestagerovou a její tým informoval, že česká vláda má s prodejem "starost". Připomněl, že stávající majitel vyvedl z firmy vysokou částku na dividendách místo toho, aby peníze investoval do společnosti. "Oni vnímají naše obavy," řekl premiér po jednání v Evropské komisi.

Související

firmy

Budoucnost Liberty Ostrava? Majitelé hutě podepsali dohodu s odbory

Zástupci majitele a vedení huti Liberty Ostrava podepsali dohodu s odbory o budoucnosti firmy. Dohoda se týká budoucích investic, výroby a zaměstnanosti, ale také prodlužuje platnou kolektivní smlouvu až do roku 2023. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková. Huť má od letošního 1. července nového majitele, skupina Liberty Steel ji koupila od skupiny ArcelorMittal.
Karel Havlíček

Ostravská huť po změně vlastníka snižuje produkci. Bude se propouštět? Vláda je ve střehu

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) byl v pondělí ujištěn generálním ředitelem ostravské huti, že dočasné snížení výroby oceli není v důsledku změny vlastníka. Na dotaz ČTK to napsal premiér Andrej Babiš (ANO), následně to potvrdil i Havlíček. Do Ostravy v pátek pojede náměstkyně ministra průmyslu Silvana Jirotková, následně i Havlíček. Řízení podniku 1. července převzala skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Více souvisejících

ArcelorMittal Ostrava Liberty House Andrej Babiš evropská komise Ostrava Ekonomika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy