Prodej nových aut dosáhl rekordu. Které značky a modely mají Češi nejraději?

Prodej nových osobních aut v červenci meziročně vzrostl o 0,8 procenta na rekordních 21.816 vozů. Za sedm měsíců byl trh ale stále v mínusu, když proti loňsku klesl o devět procent na 150.314 automobilů. Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů.

První je značka Škoda s 51.275 prodanými osobními vozy a podílem přes 34 procent. Značka od ledna do června zaznamenala pokles o 2,6 procenta. Následuje Volkswagen s poklesem téměř o čtvrtinu na 12.444 aut a Hyundai s 13procentním propadem na 11.004 vozů. Následuje Dacia s 10.349 prodanými vozy a Peugeot s prodejem 7116 aut. Na dalších místech jsou Renault, Kia, Toyota, Ford a Citroën.

Nejprodávanějšími modely jsou Škoda Octavia (13.364 vozů), Škoda Fabia (12.601) a dále škodovky Rapid, Karoq a Kodiaq. Za nimi jsou Dacia Duster a Hyundai i30.

Z hlediska paliva vedou v prodejích vozy s benzinovým motorem se 70,2 procenta, podíl naftových je 27,2 procenta. Podíl privátních automobilů byl 29 procent, firemních 71 procent.

Registrace lehkých užitkových automobilů zaznamenaly za sedm měsíců letošního roku nárůst o 5,3 procenta na 11.823 vozidel. V červenci vzrostly meziročně o 13 procent. První je Volkswagen se 1745 vozy, druhý Peugeot a třetí Fiat.

Prodej nákladních vozidel proti loňsku vzrostl za sedm měsíců o 13,5 procenta na 6484 aut. V červenci se ale meziročně propadly o polovinu. První je Mercedes-Benz, následují Scania a MAN.

Registrace autobusů vzrostly za sedm měsíců o 11,2 procenta na 718 vozidel. První je značka SOR s 249 registrovanými autobusy, následují Iveco Bus (200 kusů) a Mercedes-Benz (42 vozidel).

Kategorie motocyklů zaznamenala za sedm měsíců nárůst poptávky o 14 procent na 13.308 strojů. V červenci pak prodeje vzrostly o čtvrtinu. První je značka Honda s 2923 registrovanými motocykly, následují Yamaha, KTM, CF Moto a BMW.

Související

Více souvisejících

prodej aut automobilový průmysl Škoda volkswagen hyundai Ekonomika

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy