Dufek zuří: Rozkradli 100 miliard, a teď chtějí škrtat?

Praha - Kdyby se nepředražovaly státní zakázky, nemusela by být díra ve státním rozpočtu. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz to uvedl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Odbory kvůli tomu uspořádaly demonstraci. „Máme informace, že někteří podnikatelé bránili svým zaměstnancům, aby se akce zúčastnili,“ řekl Dufek.

Po skončení demonstrace proti korupci a za zvýšení životní úrovně jste se setkal s místopředsedou sněmovny Zaorálkem. Hovořili jste o tom, že by měla být rozkryta vlastnická struktura vítězů veřejných zakázek…Ano, rádi bychom také dosáhli důslednějšího vyšetřování nejrůznějších korupčních kauz, kterých neustále přibývá. Myslíte, že kdyby nebylo korupce a předražování veřejných zakázek, nemusela by vláda dělat škrty především v sociální oblasti? Jistě, proto demonstrace měla v názvu, že jsme proti korupci a za zvýšení životní úrovně. Nese to sebou dvě dimenze. Jedna spočívá v korupci, která neustále oslabuje státní rozpočet, což má za následek zvyšování daní. Kdyby nebyla korupce, jsme přesvědčeni, že by nebyl ani nárůst daní.Máte na mysli daň z přidané hodnoty, jejíž dolní sazba se příští rok zvýší z deseti na čtrnáct procent a od roku 2013 dokonce na 17,5 procenta?Nejen DPH, týká se to i spotřební daně a také přímých daní.

Myslíte, že přímé daně by neměly být vyšší?Přímé daně by se už zvyšovat neměly, zaměstnanec odvádí daně, zaměstnavatel také, blíží se to skoro k padesáti procentům. Vysoké daně jsou podle mě jednou ze skutečností, která podtrhuje společenskou spotřebu. V období krize je to negativní zpráva, a to nejen pro zaměstnance a další občany, ale hlavně pro podnikatele. Když není odbyt, není ani prodej a nemůže být výdělek.Máte propočítány dopady navýšených nepřímých daní na životní úroveň lidí?Nepočítali jsme jen dopady DPH, ale všech zvýšených životních nákladů pro příští rok. Inflace se bude pohybovat kolem 4,5 procenta, což by už mohl být signál pro kolektivní vyjednávání. Víme, že nejde dojednat přímou úměru, protože vše záleží i na ekonomické schopnosti firem. Chceme ale, aby rozdíl mezi inflací a navýšením byl co nejmenší.  Zpět k veřejným zakázkám. Kolik peněz se vlastně předražováním „prošustrovalo“?  Nezávislí ekonomové uvádějí, že za celou dobu to bylo až sto miliard korun. To je vlastně takřka rozpočtový schodek pro příští rok - vláda v návrhu státního rozpočtu počítá se schodkem 105 miliard korun….Ano, kdyby všechno s veřejnými zakázkami bylo v pořádku, neměli bychom díru ve státním rozpočtu.

Související

Více souvisejících

Bohumír Dufek státní zakázky

Aktuálně se děje

před 49 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy