Kalousek státní kasu hlídal tak, až utratil o 16,5 miliard víc, než kolik vybral

Praha - Výdaje státní pokladny převyšují od začátku roku její příjmy o 16,5 miliardy korun. Do konce sledovaného období stát vybral 373,34 miliardy korun, zatímco jeho výdaje činily 389,78 miliardy korun, ministerstvo financí se tak ve čtvrtek pochlubilo nejlepším výsledkem od roku 2000.

"Proti loňskému roku jsme si polepšili o 28,2 miliardy. Pokud by se zohlednil také mimořádný vliv dříve zaplacených záloh na regionální školství, saldo by se zlepšilo o více než 40 miliard a schodek za první čtyři měsíce letošního roku by dosáhl jen čtyř miliard korun," uvedl tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Na meziročním růstu celkových příjmů o 36,9 miliardy korun se podle statistik ministerstva financí nejvíce podílely nedaňové a kapitálové příjmy a přijaté transfery, a to zejména příjmy z EU (+30,2 miliardy korun). "Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně vzrostly o dvě miliardy korun, tj. o 1,2 procenta. Hlavním zdrojem tohoto růstu bylo inkaso spotřební daně z tabákových výrobků a DPH," uvádí oficiální zpráva ministerstva financí.

Proti tomu na celkových výdajích v objemu 389,8 miliardy korun se největší měrou podílely výplaty sociálních dávek. Ty podle schváleného rozpočtu pro rok 2013 představují 42,4 procenta celkového rozpočtu (tedy 500,3 miliardy korun). K poslednímu dubnu vyplatil stát na sociálních dávkách 159 miliard korun. To je o 1,2 miliardy méně než vloni.

Hospodaření rozpočtu v samotném dubnu skončilo schodkem 30,5 miliardy korun (v dubnu 2012 to bylo 22,1 miliardy), když příjmy činily 80,4 miliardy korun (v dubnu 2012 to bylo 77,9 miliardy) a výdaje byly čerpány ve výši 110,9 miliardy korun (v dubnu 2012 to bylo 100 miliard korun).

Pro letošní rok zákonodárci schválili státní rozpočet s 100miliardovým schodkem. Ministr financí chce do státní kasy získat 1,0807 bilionu korun. Výdaje by se měly pohybovat na úrovni 1,1807 bilionu korun.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek státní pokladna

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy