Práce na léto: Máme pro vás 10 tipů, kde ji hledat

Praha - Patříte mezi ty, kteří nedostatek finančních prostředků řeší brigádami, ale letos hledáte marně? Právě pro vás máme desítku pracovních míst, která jsou během letní sezóny často neobsazena.

Letních brigád a krátkodobých prací je letos opět méně než v minulých letech. A to i přesto, že se během prázdnin nabídka pracovních míst vzhledem k dovoleným obvykle zvyšuje.

Přivýdělek v podobě brigády již zdaleka není dominantou studentů, přibývá totiž lidí, kteří si během léta přivydělávají ke svému platu či podpoře v nezaměstnanosti.

Pokud se řadíte do některé z těchto skupin, mějte na paměti, že při hledání brigády v letních měsících horko těžko narazíte na nenáročnou a královsky placenou pozici. Nejlepší místa jsou rychle obsazena, proto neztrácejte čas a hledejte s předstihem. Při shánění práce se orientujte na odvětví služeb a fyzicky náročnější práce například ve stavebnictví.

Pracujte v obchodě

Právě v obchodech máte při hledání brigády největší šanci. Především pokud budete hledat práci ve skladu, jako doplňovač zboží v supermarketu či v přímém prodeji.

Práce v pekárně

Pokud vám nevadí práce s těstem, hledejte práci v pekárně. Připravte se však na fyzicky náročnou práci během nočních směn. Celou dobu budete sice v pohybu, ovšem práce není tak jednotvárná, jak by se mohla na první pohled zdát.

Sezónní práce na poli

Dáváte přednost práci na čerstvém vzduchu? Budou pak pro vás ideální sezónní práce na poli či v sadech. Stačí jen obvolat větší farmy, které přes léto přijímají i desítky brigádníků. Obvykle je najímají například na sběr jahod. Připravte se však na náročnou práci.

Pracujte v pohostinství

Během letního období mnohé restaurace otevírají venkovní zahrádky, na něž přijímají nové zaměstnance. Stačí se porozhlédnout v okolí. Ve větších městech pak mají dveře stále otevřené nejrůznější rychlá občerstvení.

Prodávejte zmrzlinu

Stánkový prodej zmrzliny je u brigádníků velice populární a zvládne ho skutečně každý. Stačí mít potravinářský průkaz, který vám za pár stovek vydá praktický lékař. Obsluha stroje na mraženou pochoutku navíc není nijak náročná.

Umývání oken na čerpací stanici

K této brigádě nemusíte umět žádné speciální dovednosti, stačí jen mít smysl pro čistotu a detail. A navíc je třeba se obrnit proti nepříjemným řidičům. Nevýhodou však zůstává, že čerpadláři své brigádníky obvykle neplatí a ti jsou odkázáni na drobné, které dostanou od řidičů. Za celý den práce to však pár stovek může vynést.

Nechte se zaměstnat na stavbě

Během příznivého počasí zažívají stavaři žně, proto je každá síla navíc na stavbě vhod. Dá se zde také slušně vydělat, pokud se tedy nebojíte tvrdé práce a v některých případech i těžkých břemen.

Práce na festivalu nebo v kempu

Léto se nese ve znamení hudebních festivalů a zaplněných kempů. Jde o sice nárazovou práci, můžete si ale za relativně krátkou dobu přijít i k několika tisícovkám. Brigádu zde najdete jako obsluha stánků s občerstvením nebo při uklízení areálu.

Jděte na placenou stáž

Pokud studujete a ve svém studijním oboru se chcete rozvíjet i během prázdnin, přihlaste na se na placenou stáž. Finanční ohodnocení sice nebude tak vysoké, získáte alespoň zkušenosti a tím pádem i výhodu při hledání zaměstnání po studiích.

Pracujte v Call centru

Požadavky call center na brigádníky jsou poměrně malé. Většina call center po svých zaměstnancích nepožaduje ani formální oblečení. Stačí jen pozitivní naladění promítající se do hlasu při telefonátech. Tato práce je navíc flexibilní a poměrně slušně placená.

Mzdy se od loňska nezměnily

Hodinová mzda se oproti loňsku nemění. Hodina brigády je ohodnocena mezi 60 a 130 korunami, záleží však na regionu. V ekonomicky slabších regionech se pohybuje kolem 80 korun, zatímco v Praze od 80 korun.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce brigády

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počet mrtvých výrazně vzroste, varuje WHO. Pro invazi Izraele do Rafahu má nouzový plán

Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní operace ve městě Rafah v Pásmu Gazy, ale přesto nebude možné zabránit výraznému zvýšení počtu obětí. V pátek to prohlásil zástupce WHO pro palestinská území Rik Peeperkorn, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy