Jak ušetřit přes léto za energie: Máme pro vás 5 tipů

Praha - Pokud si myslíte, že už nyní utratíte během nejteplejších měsíců za energie minimum a už není moc kde šetřit, možná vás inspiruje následující pětice rad. Podívejte se, jak i v horkých letních dnech snížit výdaje za energie a zefektivnit tak provoz celé domácnosti.

1. Efektivnější provoz klimatizace

Klimatizace a její používání nemusí být za každou cenu energeticky náročné. Pro maximální účinek za minimální cenu je však nutné důkladně zavírat okna, aby do místnosti nepronikal bez přestání teplý vzduch, kvůli čemuž musí klimatizace nepřetržitě chladit. Vhodné je také zatahovat například žaluzie před slunečním zářením, které nepříznivě ovlivňuje teplotu vzduchu v místnosti. Teplotu klimatizace nastavte nejlépe v rozmezí 23 až 27 °C. Myslete na to, že rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by neměl přesáhnout rozdíl 8 °C, jinak snadno hrozí zdravotní potíže. Zařízení také pravidelně čistěte a nezapomeňte jej vypínat, když odcházíte.

2. Solární ohřev vody

Solární systém na ohřev vody může značně snížit výdaje na výrobu tepelné energie, kterou jinak potřebujete na výrobu teplé vody v domácnosti. Solární systém přitom využívá sluneční energii a přeměňuje ji na tepelnou. „Pomocí solárního systému se dá ušetřit až 60 až 80 procent výdajů za elektřinu, záleží na modelu a typu solárního zařízení," tvrdí Koutný z portálu Snižujeme.cz.

3. Nechte odpočinout sušičku, zapojte sluníčko

Zkuste alespoň v létě využít sluníčka a pověste prádlo na balkon či zahradu. Nejenom, že se příjemně protáhnete, ale posbíráte kromě prádla také vitamíny a příjemnou letní atmosféru pro sebe.

4. Využijte dešťovou vodu

Na činnosti, jako je zalévání záhonků nebo splachování na WC, nemusíme především na chatách nutně plýtvat pitnou vodou. Můžeme jednoduše použít dešťovou vodu, která je v některých ohledech dokonce lepší než voda pitná – ta totiž obsahuje chlór, který rostlinám příliš neprospívá. Dešťová voda se dokonce doporučuje používat při praní prádla, protože je měkká a rozpouští lépe prací prášek. Navíc se pak v pračce neusazuje tolik vodního kamene. Dešťovka má ale mnoho dalších způsobů využití podle potřeby, například na mytí auta či úklid domu.

5. Udělejte si systém v mražení ovoce a zeleniny

Dáváte část vypěstované úrody ze zahrádky do mrazáku? Udělejte si v mrazničce systém například po šuplících a usnadněte si práci při následném hledání. Potraviny najdete o dost rychleji a ušetříte tak za energii. „Pravidelně také odstraňujte námrazu mrazáku, která působí jako izolace, snižuje chladicí výkon a zbytečně zvyšuje spotřebu energie až o 70 procent," radí energetický odborník ze Snižujeme.cz Martin Koutný.

Související

Více souvisejících

Energetika domácnosti peníze

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy