Banky v ČR neplánují kvůli koronaviru zavírat pobočky. Někteří zaměstnanci mají "flexi office"

Tuzemské banky zatím nepřipravují kvůli epidemické situaci uzavírání svých poboček. Jejich zaměstnanci ale mnohem více pracují z domova, zejména ti v pozicích na centrálách. Banky se snaží bránit šíření koronaviru střídáním pracovních skupin. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími bankami.

"V tuto chvíli omezováni provozu našich poboček nechystáme. Vzhledem k velikosti a otevřenému interiéru našich poboček jsme bez problému schopni zajistit udržení odpovídající vzdálenosti mezi klienty a poradci," řekl ČTK mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Omezení provozu poboček aktuálně neplánuje ani Komerční banka. "Na všech našich pobočkách dodržujeme platná bezpečnostní opatření a klientům doporučujeme běžné věci vyřizovat prostřednictvím přímého bankovnictví a vzdáleného poradenství," uvedl mluvčí banky Pavel Zúbek.

Provoz poboček UniCredit Bank je podle mluvčího Petra Plocka zajišťován při dodržení všech bezpečnostních a zdravotních opatření, a to včetně měření teploty klientů a zaměstnanců při vstupu do pobočky, použití dezinfekce, bezpečných rozestupů, ochraně prostřednictvím plexiskel u přepážek apod.

Air Bank pobočky nezavírala ani na jaře během nouzového stavu. "Proto také nyní počítáme s tím, že pobočky zůstanou pro klienty nadále otevřené," upozornila mluvčí banky Jana Pokorná.

Banky se snaží čelit epidemii částečnou prací z domova svých zaměstnanců. V Raiffeisenbank jsou na tzv. home office aktuálně zaměstnanci pražské centrály. V UniCredit Bank jsou větší část pracovního týdne zaměstnanci z hlavních budov, kde to povaha práce umožňuje, na home office.

Air Bank dlouhodobě využívá režim 'flexi office', který umožňuje zaměstnancům, aby mohli pracovat odkudkoli se jim to hodí a přizpůsobili si i pracovní dobu. Podmínkou je, aby jim flexi office schválil jejich nadřízený a aby tím neomezovali spolupráci s dalšími kolegy. "Plošné nařízení práce z domova v tuto chvíli naplánované nemáme," dodala Pokorná.

V Komerční bance se zaměstnanci střídají na pracovištích v týdenních intervalech. Jsou rozděleni obvykle do tří až čtyř skupin, které se na pracovištích nepotkávají. Zaměstnanci České spořitelny využívali home office již před pandemií v průměru jednou týdně. "Předpokládáme, že využívání práce z domova dále poroste," podotkl Hrubý.

Související

Více souvisejících

banky Česká spořitelna Komerční banka unicredit banka Air Bank Raiffeisenbank Ekonomika Home Office (práce z domova) zaměstnání

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 42 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy