Češi kvůli koronakrizi moc neutrácejí, tržby obchodníků vzrostly jen o 1,6 procenta

Tržby obchodníků v Česku očištěné o kalendářní vlivy rostly také v srpnu, ačkoliv růst mírně zpomalil. Meziročně byly vyšší o 1,6 procenta, v červenci to bylo o 1,8 procenta. Tradičně nejvíce si ve srovnání s loňským rokem polepšil prodej přes internet.

Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly tržby v maloobchodě vyšší o 0,3 procenta.

Meziroční růst tržeb vykázala v srpnu většina prodejen nepotravinářského zboží. Vedle eshopů měly vyšší tržby například prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením, domácími potřebami nebo sportovními a rekreačními potřebami. "Naopak nižší tržby než v loňském srpnu měly prodejny oděvů a obuvi, pokles zaznamenal také prodej pohonných hmot," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

„V srpnu vykázala meziroční růst tržeb většina prodejen nepotravinářského zboží. Nejvyšší tempo růstu měl tradičně prodej prostřednictvím internetu. Naopak nižší tržby než v loňském srpnu měly prodejny oděvů a obuvi,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) October 8, 2020

Tržby internetových obchodů se ve srovnání s loňským srpnem zvýšily o 14 procent. V obchodech s počítači byl nárůst 4,6 procenta, v prodejnách farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží 1,6 procenta, přibližně stejně se zvýšil obrat i v případě domácích potřeb a v obchodech se sportovním zbožím.

Prodeje obuvi a oděvů naopak klesly o více než pět procent. "Pokles tržeb zaznamenaly také prodejny potravin, a to jak nespecializované s převahou potravin (o 0,9 pct), tak i specializované (o 4,5 pct)," uvedli statistici.

V srpnu se znovu nedařilo prodejcům aut. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly meziročně nižší o 6,4 procenta. Meziměsíčně se ale zvýšily o 4,9 procenta.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody Ekonomika Český statistický úřad e-shopy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 12 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy