Češi si zařizují pracovny. Svítidel v domácnostech přibylo, důvodem je i covid

Svítidel v českých domácnostech letos přibylo. Aktuálně je jich téměř 59,5 milionu, meziročně o osm procent více. Růst podpořila současná koronavirová situace, zejména trend práce z domova a s tím spojené zařizování pracoven a studoven. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Ekolamp na vzorku asi 1200 lidí, o kterém dnes firma informovala v tiskové zprávě.

"Celkový počet svítidel, tedy stropních či nástěnných svítidel, lustrů, lamp či lampiček, vzrostl v domácnostech za poslední rok v průměru o jedno na 14," uvedla dnes za Ekolamp Zuzana Adamcová. Společnost se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.

V posledních dvou letech podle firmy v Česku naopak pomalu klesá počet počet světelných zdrojů, tedy různých typů žárovek, nyní jich je asi 62 milionů. Pokles je způsoben hlavně delší životností nových typů světelných zdrojů, perioda obnovy se tím podstatně prodlužuje, uvedla společnost.

Domácnostem podle ní dominují úsporné světelné zdroje, které představují 78 procent instalovaných zařízení. Převládají LED žárovky (50 procent) a kompaktní zářivky (22 procent). Před dvěma lety přitom ještě byly nejčastější neúsporné zdroje, podotkl Ekolamp.

"Neúsporných světelných zdrojů rapidně ubylo, zejména wolframových žárovek, a to i proto, že v oficiálním prodeji již nejsou k dostání. Jejich největšími příznivci zůstávají senioři, kteří už ale také pomalu přecházejí na úspornější druhy. Wolframové žárovky se nehodí ani do nových typů svítidel, které jsou uzpůsobeny světelným zdrojům s nižším příkonem, použití klasických žárovek tak může představovat požární riziko," dodala firma.

Společnost Ekolamp je neziskový kolektivní systém pro zpětný odběr osvětlovacích zařízení. Zdarma poskytuje služby sběru a recyklace světelných zdrojů a svítidel jak firmám a institucím, tak i běžným občanům.

Související

energie

Evropská unie pošle na Ukrajinu nouzovou energetickou pomoc

Evropská unie reagovala na nedávnou sérii cílených raketových útoků a útoků bezpilotními letadly ze strany Ruska na ukrajinskou energetickou infrastrukturu mobilizací nouzové energetické pomoci, která je již na cestě na Ukrajinu. Evropská komise (EK) o tom informovala v úterní zprávě v Bruselu.

Více souvisejících

Energetika domácnosti Žárovka češi průzkumy

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy