ČR potřebuje obchodní cesty do Německa. Nejlépe bez covid testů, říkají zástupci svazů

Česká republika potřebuje, aby obchodní cesty do Německa mohly nadále pokračovat bez větších omezení, nejlépe aby se na ně nevztahovala povinnost předložení negativního testu na covid-19. Právě testování by znamenalo významnou administrativní i finanční zátěž. Reálné problémy zejména na přepravní firmy a exportéry ukáže až praxe.

ČTK to dnes sdělili zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP)

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes řekl, že Německo ve středu pravděpodobně zařadí prakticky celou ČR mezi rizikové oblasti. Mezi rizikovými místy na německém seznamu je již Praha a Středočeský kraj. Při vstupu do země je nutný negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin, nebo podstoupení karantény a následné otestování v Německu. Od 1. října se podmínky změní. Karanténa bude nutná v každém případě. Ukončit domácí izolaci bude možné nejdříve po pěti dnech, a to na základě negativního testu. Pokud se člověk otestovat nenechá, bude muset v karanténě zůstat 14 dní.

Pokud Německo celou ČR zařadí mezi rizikové země, podle ředitele mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy Lukáše Martina by bylo dobré, aby pro obchodní cesty existovala výjimka po vzoru Bavorska. "Svaz průmyslu také dlouhodobě bojuje za to, aby náklady na případné koronavirové testy byly pro byznys odečitatelnou položkou od nákladů daně, což by mělo platit i v případě obchodních cest do Německa," uvedl dále.

Zařazení ČR mezi rizikové země Německem podle místopředsedy představenstva AMSP Evžena Reitschlägera zkomplikuje kamionovou dopravu a pozastaví se dovoz a vývoz zboží. Z omezení podle něj vyvstává řada otázek, například jak budou dostupná testovací místa, která jsou již nyní přetížena nebo zda bude test na německé straně vyžadován opakovaně a po jaké periodě. "Nevíme, jak se bude řešit nucená pauza u tranzitu. Je rovněž nejasné, zda Německo vyžaduje negativní test ne starší 48 hodin - od odběru nebo od zaslání výsledku testu," uvedl dále.

Pro cesty z Prahy a Středočeského kraje platí nyní výjimky pro pendlery bez příznaků nákazy, řidiče kamionů a průjezd zemí. Pendleři by podle aktuální informací mohli mít výjimky i nadále.

Německo je pro ČR největším obchodním partnerem. Loni tam firmy vyvezly zboží v hodnotě téměř 1,5 biliónu korun. Za prvních sedm měsíců letošního roku pak zboží v hodnotě 766 miliard korun, uvedl.

Související

Více souvisejících

hranice svaz průmyslu a dopravy Německo Asociace malých a středních podniků a živnostníků Česká republika Ekonomika dovoz a vývoz Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy