Další oběť koronaviru? Berlín uzavře letiště Tegel. Možná navždy

Německo v polovině června přechodně uzavře nejdůležitější berlínské letiště Tegel. Dnes se na tom dohodla centrální vláda se spolkovými zeměmi Berlín a Braniborsko. Kvůli koronaviru letiště obsluhuje málo pasažérů a většina terminálů je mimo provoz. Podle listu Handelsblatt se Tegel už možná znovu neotevře nikdy.

Pokud se počty cestujících v příštích týdnech výrazně nezvýší, letiště se podle agentury DPA uzavře na dva měsíce. Podobně v minulosti postupovala i Paříž. K 1. dubnu uzavřela letiště Orly a lety přeložila na letiště Charlese de Gaullea v Roissy u Paříže.

Tegel se nachází v blízkosti centra města a loni byl s více než 24 miliony cestujících čtvrtým nejvyhledávanějším letištěm v zemi po Frankfurtu nad Mohanem, Mnichovu a Düsseldorfu. Letiště Schönefeld na jihovýchodním okraji Berlína je menší, loni přepravilo jen asi 11 milionů cestujících.

Nyní obě letiště dohromady denně neodbaví více než 2000 cestujících. Hlavní budova Tegelu je zavřená od poloviny března. Provozovatel, který je letištní společnost Berlin Brandenburg, už kvůli současné krizi přišel o příjmy v řádu stovek milionů eur.

S uzavřením Tegelu se počítalo, ale až na konci roku. Poslední den v říjnu by se po opakovaných odkladech mělo otevřít nové berlínské letiště Willyho Brandta a poslední let z Tegelu byl naplánovaný na 8. listopadu.

Jeho šéf Engelbert Lütke Daldrup ale před nedávnem vyjádřil skepsi ohledně znovuotevření Tegelu po přechodné pauze, uvedl list Handelsblatt.

Provoz Tegelu svou hlučností rušil stovky tisíc Berlíňanů. Letiště mělo ale díky centrální poloze i své fanoušky. V referendu v roce 2017 se většina hlasujících vyslovila pro to, aby Tegel zůstal v provozu i po otevření nového letiště. Úřady se ale výsledkem všelidového hlasování nemusejí řídit.

Související

Lufthansa, ilustrační fotografie

Berlín otevřel nové letiště Willyho Brandta, přistála na něm první dvě letadla

S devítiletým zpožděním se dnes otevřelo nové berlínské letiště Willyho Brandta. Nový letecký uzel jako první přijal dva stroje společností Lufthansa a easyJet, které přistály takřka souběžně. Proti zprovoznění terminálu 1, který je středobodem nového letiště, dnes demonstrovaly stovky klimatických aktivistů a také lidí nespokojených s hlučností letecké dopravy.
Letiště Václava Havla Praha Analýza

Pražské letiště patří v Evropě k nejvíce zasaženým koronakrizí

Dopady koronavirových opatření na evropská letiště jsou značné, k těm nejvíce zasaženým patří i Letiště Václava Havla v Praze. Tomu počet cestujících v březnu meziročně klesl o více než 800.000, což je zhruba o 65 procent. Velkým problémům ale čelí i regionální česká letiště. Pražské letiště zatím stát o pomoc žádat nebude, přibližně do konce léta bude náklady platit z rezerv a pak požádá o vlastní úvěr.

Více souvisejících

Letiště Berlín Berlín letadla, letectví Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy