Firmy tepou vládu: Odložení sociálních odvodů je jen posunutí problému

Vládní návrh odložení sociálních odvodů firem není řešením problému, ale pouze jeho posunutím v čase. Vyplývá to z reakcí zaměstnavatelských svazů. Řešením je podle nich prominutí těchto odvodů. Podniky by si mohly podle návrhu odložit sociální odvody od května do července. Uhradit by je musely do 20. září se sníženým penále. To by místo nynějších 4,5 procenta dlužné částky mohlo činit jedno procento.

Návrh zákona by kabinet mohl schválit za týden. Sociální odvody zahrnují nemocenské a důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Zaměstnavatel odvádí z výdělku 24,8 procenta a zaměstnanec dalších 6,5 procenta. Odklad odvodů by se měl týkat zaměstnavatelů. Česká správa sociálního zabezpečení jich na konci roku evidovala 283.000, zaměstnanců bylo 4,63 milionu.

"V této situaci považujeme za absurdní, aby stát od zaměstnavatelů místo pomoci vybíral za odklad pojistného na sociální zabezpečení ještě nějaké penále. Od začátku této krize vládě sdělujeme, že reálnou pomocí podnikatelům a krokem k ochraně pracovních míst je ne odložit, ale úplně prominout pojistné na sociální zabezpečení odváděného samotným zaměstnavatelem, a to minimálně do podzimu 2020," řekl ČTK mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

"Jakákoliv rychlá pomoc, která by firmám pomohla snížit personální náklady a zároveň vylepšit cash flow, je vítaná. Nicméně jde pouze o odložení plateb, nikoli o snížení odvodů či upuštění od povinnosti odvádět pojistné v této době," dodala ředitelka sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy Jitka Hejduková. Firmy budou muset odložené pojistné zaplatit i s penále, i když to bude penále snížené. Pro některé menší firmy je toto opatření pouze krátkodobým odsunutím problému, podotkla.

Asociace malých a středních podniků by přivítala odpuštění plateb na sociální pojištění za zaměstnavatele za avizované tři měsíce. Pokud by mělo jít pouze o odklad a splacení do 20. září, problém se podle prezidentky asociace Evy Svobodové pouze posune v čase. Většina podnikatelů za tři měsíce nebude schopna vygenerovat tolik peněz, aby bez problémů vše doplatila. "Pokud by mělo zůstat skutečně pouze u odkladu, požadujeme delší dobu pro splacení, a to do konce roku 2020," dodala.

Vláda navrhuje snížení z 18 procent na čtyři procenta při prodlevě, tedy procento za čtvrtletí. Firmy by musely pojistné uhradit do 20. září včetně úroků. Pokud by zaměstnavatel tříměsíční odvody a procento penále včas nezaplatil, začalo by se po 20. září počítat běžné penále 0,05 procenta za den. Vláda by měla návrh paragrafů schvalovat příští pondělí. Poté by předlohu dostali poslanci. Aby norma začala platit, musí ji schválit Parlament a podepsat prezident.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy sociální a zdravotní pojištění Vláda ČR hospodářská komora Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy