Hotely i restaurace loni čelily výrazným ztrátám, podle asociace schází pomoc státu

Obsazenost ubytovacích zařízení v Praze loni podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) dosáhla 26 procent proti roku 2019, kdy činila zhruba 80 procent. Podobné to bylo také v ostatních městech České republiky. Tržby na pokoj klesly o 75 procent na 18 eur (asi 441 Kč) za noc.

Restauratéři v uplynulém roce utržili ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 zhruba o 50 procent méně. Nejkritičtější byl začátek a závěr roku, kdy propad tržeb činil až 80 procent. Výsledky ovlivnila hlavně vládní protiepidemická opatření včetně omezení příjezdu zahraničních návštěvníků. Podnikatelům schází pomoc státu, noví ministři se k náhradám dosud jasně nevyjádřili. AHR to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Ze sousedních zemí vyšší obsazenost vykázaly ubytovací provozy ve Vídni, kde činila 29 procent, v Budapešti byla 31 procent a v Berlíně dosáhla 38 procent. Data vyplývají z pravidelné zprávy STR Global, kterou AHR vydává pro své členy.

V porovnání s městským ubytováním se v ČR lépe dařilo horským hotelům. Předběžný průzkum AHR ukázal, že by v nich obsazenost za loňský rok mohla být mezi 30 a 35 procenty. I v tomto případě měly významný negativní vliv restrikce v prvním čtvrtletí a na konci roku, kdy za běžných okolní bývá většina ubytovacích provozů v hlavní sezoně plná.

Podnikatelé v hotelnictví a gastronomii nadále čelí omezením. Služeb mohou až na výjimky využít jen lidé, kteří se prokážou dokladem o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. V restauracích může u jednoho stolu sedět nejvýše šest hostů. Zastavení možnosti čerpání příspěvku B z programu Antivirus na podporu zaměstnanosti od ledna letošního roku může podle AHR způsobit další propouštění. Pokud vláda vyplácení neobnoví nebo nespustí kurzarbeit stavy zaměstnanců mohou klesnout o dalších 30 procent.

"Dosud se pouze dozvídáme z médií názor ministra průmyslu a obchodu, že za dva roky se měli podnikatelé přizpůsobit situaci. Je přitom zcela zřejmé, že pokud jakýkoliv podnikatelský model je dva roky omezován tak, že mu dlouhodobě klesnou tržby o 50 procent a více, přičemž jen fixní náklady tvoří ve službách 60 až 70 procent, pak musí po celou dobu své podniky dotovat. To vše za situace neúměrně rostoucích nákladů na energie a další služby," řekl prezident AHR Václav Stárek. Doplnil, že krachy podnikatelů dopadnou také na zaměstnance, zajištění služeb v regionech a životní úroveň jejich obyvatel. Znemožní se i jakékoliv oživení oboru, které si vláda dala do programového prohlášení.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v úterý večer na twitteru napsal, že předsedové pětikoalice s příslušnými resorty jednají o spuštění dříve připravených programů pomoci COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. O podrobnostech včetně výše podpory by vláda měla rozhodnout v nejbližších dnech, uvedl.

Související

Více souvisejících

Restaurace Hotely

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy