Pokles ekonomiky ve 4. čtvrtletí byl mírnější, než odhadovala ČNB

Meziroční pokles české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí byl o 0,7 procentního bodu mírnější, než očekávala ČNB v aktuální prognóze. Za rozdílem je především vyšší kladný příspěvek čistého vývozu k růstu HDP. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové centrální banky Petr Král. Meziroční pokles české ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu činil 4,7 procenta.

V mezičtvrtletním vyjádření ekonomická aktivita stoupla o 0,6 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o rekordních 5,6 procenta. ČNB v aktuální prognóze očekávala pokles o 5,8 procenta.

Král dále upozornil, že i spotřeba vlády rostla rychleji, než odhadovala ČNB. Naopak spotřeba domácností, ve které se negativně projevilo opětovné uzavření většiny obchodů a velké části služeb během podzimu, poklesla proti odhadům ČNB více. Propad tvorby hrubého kapitálu jako celku pak odpovídal odhadům centrální banky.

Zveřejněná data podle Krále potvrzují vyznění prognózy ČNB, že slibně se rozbíhající restart české ekonomiky byl během loňského podzimu zbrzděn nástupem druhé vlny pandemie a souvisejícími opatřeními. Obnovení růstu ekonomiky by podle Krále mělo nastat od druhého čtvrtletí.

ČNB v aktuální prognóze čeká za celý letošní rok růst ekonomiky o 2,2 procenta a příští rok růst o 3,8 procenta.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.
ČNB

Inflace byla nižší, než čekala ČNB. Prognóza počítala s číslem nad 10 procent

Česká národní banka (ČNB) zaznamenala červnovou meziroční inflaci ve výši 9,7 procenta, což je o 0,4 procentního bodu nižší hodnota než bylo očekáváno v květnové prognóze. Petr Král, ředitel sekce měnové ČNB, uvedl, že ke zpomalení inflace přispěla zejména nižší jádrová inflace, která reflektuje ochlazení domácí poptávky.

Více souvisejících

česká národní banka Ekonomika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 30 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy