Průmysl i stavebnictví v ČR nadále zpomalují, propad je ale mírnější

Propad stavební výroby v Česku dál mírně zpomalil. V září se reálně meziročně snížila o 8,2 procenta po srpnovém poklesu o 9,7 procenta. Průmyslová výroba v Česku zpomalila v září meziroční pokles na 1,5 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Ke zlepšení situace přispěl hlavně automobilový průmysl. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 4,1 procenta.

Pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížilo o 8,9 procenta. V srpnu zaznamenalo pokles o 11,2 procenta. Inženýrské stavitelství, mezi něž patří hlavně dopravní infrastruktura, meziročně kleslo o 6,7 procenta. Měsíc předtím byl propad 6,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Stavebnictví začala v září opět výrazněji ovlivňovat epidemie koronaviru. Kromě nemocnosti, karantény, nedostatku zahraničních pracovníků a omezené činnosti stavebních úřadů měla na meziroční pokles většiny ukazatelů vliv také vysoká srovnávací základna z loňského září," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Ve srovnání se srpnem byla zářijová stavební produkce po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 0,6 procenta.

Stavební úřady v září vydaly 7433 stavebních povolení, což je meziročně o jedno procento méně. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 26,5 miliardy korun, ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 klesla o 19,7 procenta.

Počet zahájených bytů letos v září meziročně klesl o 29,5 procenta, bylo jich 2572. Dokončilo se 2359 bytů, to je o 28,8 procenta méně než loni v září.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v září meziročně snížil o 1,6 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti loňskému srpnu vzrostla o 2,9 procenta.

Údaje o meziročním vývoji stavební produkce statistici uvádějí po očištění o vliv počtu pracovních dnů.

Průmyslová výroba v Česku zpomalila v září meziroční pokles na 1,5 procenta ze srpnových 5,5 procenta. Ke zlepšení situace přispěl hlavně automobilový průmysl. Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 4,1 procenta. 

"Průmyslová produkce se v září dostala téměř na úroveň loňského roku. Za příznivými výsledky byl hlavně automobilový průmysl, který se snažil dotáhnout propad z minulých měsíců," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů zaznamenala v září nárůst o 4,9 procenta. O jednu desetinu procentního bodu nižší růst zaznamenali statistici u potravinářů. Produkce pryžových a plastových výrobků stoupla meziročně o čtyři procenta.

Naopak pokles postihl v září výrobu a rozvod elektřiny, plynu a tepla i výrobu strojů. V případě oprav a instalace strojů a zařízení přesáhl meziroční pokles 14 procent.

„Za příznivými výsledky byl hlavně automobilový průmysl. Nové zakázky po sedmi měsících poklesu vzrostly v září o téměř 5 %, přičemž růst zahraničních zakázek se zvýšil dokonce o víc než 7 %,“ říká Iveta Danišová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

— ČSÚ (@statistickyurad) November 6, 2020

Hodnota nových zakázek se v září po sedmi měsících poklesu meziročně zvýšila o 4,8 procenta. "Růst zahraničních zakázek se zvýšil dokonce o víc než sedm procent," dodala Danišová. Objednávky od českých zákazníků naproti tomu klesly o 0,9 procenta.

K zářijovému růstu nových zakázek přispěla nejvíce výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Více objednávek zaznamenaly i firmy vyrábějící kovové konstrukce a kovodělné výrobky.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v září meziročně snížil o 4,1 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla o 4,8 procenta.

"Výsledek zapadal do obrázku zlepšujícího se sentimentu ve výrobě nejen v ČR, ale i ve většině vyspělých zemích," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Klíčovou zásluhu na zvolnění propadu měla výroba aut, která přešla do meziročního růstu po šesti klesajících měsících. To samé platilo i pro přidruženou výrobu pryží a plastů. K odvětvím, které byly pro průmysl největší přítěží, podle něj dále patřila výroba strojů a zařízení, k níž se nově přidala výroba v síťových odvětvích.

Trh se přitom obával poklesu o pět procent, připomněl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Po sezonním očištění se tak produkce proti předchozímu měsíci zvedla o 4,1 procenta. Příjemnou zprávou byl podle něj stav nových zakázek, kterých meziročně přibylo 4,8 procenta, a to hlavně zahraničním odběratelům, zatímco z tuzemska jich nepatrně ubylo.

Zářijová čísla potvrdila příznivý trend zotavování průmyslu, což šlo na vrub solidnímu vývoji v zahraničí, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. Vzhledem k druhé vlně koronakrize, která nabírá na síle v řadě evropských zemí, ale bude podle něj zahraniční poptávka opět slábnout. To bude zotavování průmyslu brzdit, ale zatím tuzemský průmysl dobrovolně své provozy neuzavřel jako na jaře, a bude tak na rozdíl od služeb ekonomiku v posledním čtvrtletí letošního roku držet. "Za celý letošní rok průmysl patrně propadne téměř o deset procent, a pokles tak bude silnější, než jsme předpokládali během léta," odhadl.

Související

Více souvisejících

Stavebnictví Průmysl Ekonomika Český statistický úřad

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy