Restauratéři budou zřejmě bezinfekčnost kontrolovat od 1. listopadu

Restauratéři budou muset podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) kontrolovat doklad o bezinfekčnosti hostů od 1. listopadu. Nebudou ovšem zodpovídat za správnost dokladu, to zůstane na zákazníkovi. Nové opatření má dnes na mimořádném jednání schválit vláda.

ČTK to po jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

V případě venkovských hospod bude podle Kastnera možné, aby si provozovatel zavedl seznam stálých hostů s uvedením platnosti jejich očkovacího certifikátu a nebudou se muset prokazovat při každé návštěvě.

V případě hostů, kteří se dokladem o dokončeném očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu prokáží digitálním certifikátem v mobilní aplikaci, bude podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka vše jasné. U zákazníků, kteří aplikaci nepoužívají, nemají takzvaný chytrý telefon nebo v případě cizinců, personál podle Stárka hosty k prokázání dokladu vyzve, ale nemůže ručit za jeho správnost.

Tím, že už nebude možné využívat samotesty, se podle Stárka sníží návštěvnost restaurací. Navíc podle Kastnera má vláda dnes také schválit zkrácení platnosti antigenních a PCR testů. Ministerstvo zdravotnictví dříve uvedlo, že antigenní test by místo 72 hodin měl platit jeden den, platnost PCR testu plánovalo zkrátit ze sedmi na tři dny.

Restauratéři dnes podle Kastnera Vojtěchovi sdělili požadavek, aby laboratorní testy byly i nadále hrazeny ze zdravotního pojištění. Opačný případ by vedl k situaci, že lidé se budou sdružovat nekontrolovaně například v garážích. Vojtěch podle Kastnera vyslovil pochopení pro tento požadavek, ale příslib zachování současného stavu od něj zástupci gastronomického odvětví nedostali.

Zavedení opatření, které povede ke snížení návštěvnosti stravovacích provozů, by měla vláda podle Stárka podnikatelům kompenzovat. Ti jsou podle něj po dlouhotrvajícím období protiepidemických restrikcí ekonomicky vyčerpaní. Tržby se podle něj pohybují kolem 50 procent stavu před koronavirem. Vhodné by bylo podle Stárka zařazení restauratérů, za určitých podmínek, do programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, který kabinet plánuje uplatnit u automobilových firem.

Vláda by také podle Stárka měla upustit od omezení počtu hostů v gastronomických zařízení. Zákazníci musejí být od sebe minimálně 1,5 metru, u stolu může sedět nejvýše šest lidí. Pokud bude personál bezinfekčnost hostů kontrolovat, nejsou takové restrikce podle něj namístě. Ministerstvo zdravotnictví ale podle něj uvedlo, že plánuje stávající režimová opatření zachovat. "Uvidíme po tiskové konferenci vlády," dodal Stárek.

Související

Více souvisejících

Restaurace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy