Restauratéři budou zřejmě bezinfekčnost kontrolovat od 1. listopadu

Restauratéři budou muset podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) kontrolovat doklad o bezinfekčnosti hostů od 1. listopadu. Nebudou ovšem zodpovídat za správnost dokladu, to zůstane na zákazníkovi. Nové opatření má dnes na mimořádném jednání schválit vláda.

ČTK to po jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

V případě venkovských hospod bude podle Kastnera možné, aby si provozovatel zavedl seznam stálých hostů s uvedením platnosti jejich očkovacího certifikátu a nebudou se muset prokazovat při každé návštěvě.

V případě hostů, kteří se dokladem o dokončeném očkování, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu prokáží digitálním certifikátem v mobilní aplikaci, bude podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka vše jasné. U zákazníků, kteří aplikaci nepoužívají, nemají takzvaný chytrý telefon nebo v případě cizinců, personál podle Stárka hosty k prokázání dokladu vyzve, ale nemůže ručit za jeho správnost.

Tím, že už nebude možné využívat samotesty, se podle Stárka sníží návštěvnost restaurací. Navíc podle Kastnera má vláda dnes také schválit zkrácení platnosti antigenních a PCR testů. Ministerstvo zdravotnictví dříve uvedlo, že antigenní test by místo 72 hodin měl platit jeden den, platnost PCR testu plánovalo zkrátit ze sedmi na tři dny.

Restauratéři dnes podle Kastnera Vojtěchovi sdělili požadavek, aby laboratorní testy byly i nadále hrazeny ze zdravotního pojištění. Opačný případ by vedl k situaci, že lidé se budou sdružovat nekontrolovaně například v garážích. Vojtěch podle Kastnera vyslovil pochopení pro tento požadavek, ale příslib zachování současného stavu od něj zástupci gastronomického odvětví nedostali.

Zavedení opatření, které povede ke snížení návštěvnosti stravovacích provozů, by měla vláda podle Stárka podnikatelům kompenzovat. Ti jsou podle něj po dlouhotrvajícím období protiepidemických restrikcí ekonomicky vyčerpaní. Tržby se podle něj pohybují kolem 50 procent stavu před koronavirem. Vhodné by bylo podle Stárka zařazení restauratérů, za určitých podmínek, do programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, který kabinet plánuje uplatnit u automobilových firem.

Vláda by také podle Stárka měla upustit od omezení počtu hostů v gastronomických zařízení. Zákazníci musejí být od sebe minimálně 1,5 metru, u stolu může sedět nejvýše šest lidí. Pokud bude personál bezinfekčnost hostů kontrolovat, nejsou takové restrikce podle něj namístě. Ministerstvo zdravotnictví ale podle něj uvedlo, že plánuje stávající režimová opatření zachovat. "Uvidíme po tiskové konferenci vlády," dodal Stárek.

Související

Více souvisejících

Restaurace

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy