Schillerová chce měnit daně. Systém by se měl hlavně zjednodušit, reagují ekonomové

Daňoví odborníci by v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy a případným zavedením progresivního zdanění přivítali především zjednodušení celého daňového systému. Samotné zrušení superhrubé mzdy může sice přinést pozitiva, u progresivního zdanění si již nejsou tak jistí. Vše bude podle nich záležet na konkrétních návrzích.

Ministerstvo financí počítá v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy s několika variantami snížení daně z příjmu zaměstnanců v rozmezí od 15 do 19 procent. Schillerová zároveň uvažuje o zrušení takzvané solidární přirážky a jejím nahrazení progresivním zdaněním, řekla v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny.

"Zavedení progresivního zdanění povede k ještě většímu komplikování zdanění fyzických osob namísto dlouhodobě slibovaného zjednodušení a stability. Navíc současný daňový systém díky slevám na dani a solidárnímu zvýšení daně mírně progresivní je i nyní," uvedla daňové poradkyně ve společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Celkový efekt zrušení superhrubé mzdy pak bude podle ní záležet na sazbě daně. "Zrušení superhrubé mzdy a současné zachování 15procentní sazby daně by zaměstnancům poměrně významně ušetřilo finance, a zvýšilo by tak jejich čistou mzdu o stovky až tisíce korun. Jak se ale sazba daně bude blížit k 20 procentům, výsledný efekt pro zaměstnance se bude blížit nule," uvedla.

Partner v poradenské společnost PwC Tomáš Hunal se domnívá, že pro celou řadu poplatníků bude klíčové, jestli se progresivní zdanění bude týkat všech typů příjmů, nebo jenom příjmů ze zaměstnání a podnikání, které jsou nyní podrobeny solidární dani. "Pokud by se totiž progresivní zdanění týkalo všech typů příjmů, pak může dojít ke zvýšení daňové zátěže u příjmů z pronájmů, prodeje nemovitostí či cenných papírů," upozornil.

"Progresivní zdanění už v podobě solidárního zvýšení daně de facto máme. Ministerstvo zamýšlí nejspíše zavést tzv. klouzavou progresi, kterou už jsme tu před rokem 2008 měli. Pro pamětníky tedy nic nového. Přimlouváme se hlavně za kroky, které povedou k zjednodušení systému a k jednoduchému výpočtu daně," uvedla partnerka v poradenské společnosti BDO Věra Jankovcová.

Již na počátku tohoto týdne řada oslovených ekonomů a odborníků ČTK sdělila, že zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15procentní sazby daně z příjmu je krok správným směrem, v rámci kterého je ale nutné nahradit výpadek příjmů státního rozpočtu, a to ne jednorázově, ale komplexnější úpravou daňového systému.

Související

Více souvisejících

Daně Ministerstvo financí Ekonomika Alena Schillerová

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy