Stravenkové firmy vyslyšely výzvu a podpoří restaurace. Teď je na tahu stát

Stravenkové firmy reagovaly na výzvu zástupců podnikatelů na podporu restaurací a dočasně jim odpustily nebo snížily provize. Upozorňují uživatele stravenek na otevřená výdejní okna, na nadcházející měsíce připravují další formy pomoci. Vyplývá to z informací vydavatelů stravenek. Snahy stravenkových firem ocenila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP).

Do podpory restauracím by se podle ní ale měl zapojit stát, a to dočasným snížením DPH na stravovací služby, legalizací spropitného nebo úpravou stravenkového paušálu. AMSP to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace hotelů a restaurací a AMSP v polovině října vyzvaly stravenkové a rozvážkové firmy k pomoci stravovacím zařízením. Rozvozcům navrhly, aby alespoň do konce zákazu provozu restaurací poskytly jejich provozovatelům výrazně lepší podmínky. Stravenkové firmy pak vyzvaly, aby minimálně do konce června příštího roku snížily poplatky účtované gastronomickým podnikům.

"Zatímco ´stravenkáři´ reagovali pozitivně a navázali na své programy z jara letošního roku, rozvážkové firmy mlčí," uvedl garant projektu Moje restaurace AMSP a spolumajitel skupiny Hospodska.cz Luboš Kastner.

Podle zjištění ČTK se ale start-up na doručování jídla Wolt rozhodl například snížit v Praze a Brně ceny za doručení o 20 až 30 procent, zavedl možnost spropitného nebo do konce listopadu nebude účtovat provizi za vyzvednutí jídla na místě. Aplikace Bolt Food partnerským restauracím poskytuje dopravu zdarma, z vybraných podniků dává slevu 30 procent na jídlo.

Stravenková společnost Up ČR se do konce roku vzdá u gastronomických provozů všech provizí. Opatření začne platit 30. října, uvedl generální ředitel firmy Stéphane Nicoletti. V souvislosti s aktuálním stavem společnost také dočasně zrušila denní limit na eStravence, aby si lidé mohli objednat jídlo na několik dní dopředu. Papírové stravenky proplácí ve zrychleném režimu, do 48 hodin.

Sodexo Benefity všem malým podnikům, které o to požádají, od 3. listopadu sníží poplatky na tři procenta. Snížení podle svého generálního ředitele Daniela Čapka zatím plánuje na šest měsíců. Dále pro restaurace chystá druhou vlnu bezúročných půjček. "Dlouhodobě všem našim gastro provozovnám nabízíme proplácení stravenek až s nulovými poplatky u speciálně nasmlouvaných partnerů. Nově je to například ProfiKošík," dodala mluvčí Sodexa Tereza Knířová.

Společnost Edenred 2. listopadu na svém webu zveřejnění formulář, přes který budou moci restaurace požádat o snížení provize o 4,5 procenta do konce března příštího roku. Firmám nabídne i expresní proplácení papírových stravenek bez příplatku. Peníze bude posílat na účet do čtyř dnů, řekl generální ředitel firmy Nicolas Eich.

Stravovací zařízení, stejně jako další uzavřené nebo omezené provozy, mohou nyní žádat o státní příspěvek 50 procent na komerční nájem za třetí čtvrtletí. Podle Kastnera i stravenkových firem je třeba zajištění účelovosti plánovaného stravenkového paušálu. Ten má být alternativou ke stravenkám, kdy zaměstnanci dostanou místo poukázky nebo kreditu na stravenkové kartě přímo peníze. "Podle studie Institutu oceňování majetku Vysoké školy ekonomické by stávající návrh neúčelového stravovacího paušálu znamenal pro gastro sektor snížení tržeb o 35 miliard korun, což jde proti podpoře, kterou se snažíme gastro sektoru zajistit," dodal Kastner.

Související

Více souvisejících

Restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 31 minutami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 1 hodinou

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy