Více pálenky s nižší daní? Senát patrně překope vládní balíček

Senát možná navrhne, aby si pěstitelé mohli nechat vyrobit až 40 litrů ovocného destilátu, který podléhá nižší sazbě spotřební daně. Nyní je to nejvýše 30 litrů ročně. Zvýšení o deset litrů doporučil horní komoře její výbor pro územní rozvoj a životní prostředí. Změnu navrhl zapracovat do vládního souboru daňových změn, které mají posílit příjmy státu. Senát o úpravě rozhodne příští týden.

Sazba daně z lihu obsaženého v ovocných destilátech z pěstitelského pálení je nyní 143 Kč za litr, podle vládního návrhu se má zvýšit na 162 Kč za litr. Základní sazba daně z lihu má vzrůst z 285 Kč za litr na 322,5 Kč za litr. To senátoři nenavrhli změnit.

V případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu tak vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč. Unie výrobců lihovin už dříve uvedla, že v takovém případě zdraží láhev o 9,10 Kč. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká.

Senátní hospodářský výbor tento týden doporučil další úpravy vládní předlohy. Horní komora by se podle něj měla postavit proti dvojnásobnému zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí nebo vyššímu zdanění loterií. Výbor navrhl rovněž zrušit solidární daň a zvýšení daně na tabák rozložit do čtyř let. Chce také úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven.

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí by se měl podle vládního návrhu zvýšit z nynějších 1000 korun na 2000 korun. Stát by tak měl podle ministerstva financí získat 650 milionů korun ročně. Podle předsedy výboru Vladislava Vilímce (ODS) nebyla potřeba tohoto stoprocentního navýšení nijak věrohodně zdůvodněna.

Vilímec rovněž prosadil zrušení solidární daně. Zdůvodnil to tím, že tato daň měla platit omezeně po dobu ekonomické krize, od níž už uplynulo zhruba osm let.

Senátor ODS Lumír Aschenbrenner (ODS) uspěl s návrhem zvýšit daň na tabákové výrobky nikoli skokově v příštím roce, ale postupně během následujících čtyř let. Vysvětlil to tím, že výnos daně z tabáku v posledních měsících klesá. Zhruba desetiprocentní skokové navýšení, které by krabičku cigaret zdražilo až o 13 korun, by podle senátora vedlo k většímu pašování tabákových výrobků.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Alkohol Daně Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy