Zájem o investování do hudebních hitů roste, akcie fondu Hipgnosis stouply

Mezi lidmi roste zájem o investování do hitů Eda Sheerana, Lady Gaga nebo Eurythmics. Akcie fondu Hipgnosis, který to umožňuje, dramaticky rostou, za poslední čtyři měsíce se na londýnské burze zhodnotily o téměř 40 procent, informoval ČTK analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Fond Hipgnosis, který nakupuje práva k písním a na honoráře za ně, podle něj od svého vstupu na burzu před dvěma lety poprvé chytil skutečnou růstovou vlnu. Od primárního úpisu akcií v červenci 2018 utratil za práva k písním v přepočtu kolem 25 miliard korun. V majetku tak má třeba i nejhranější skladbu všech dob na Spotify, Sheeranův hit Shape of You.

Expanzivní měnová politika dělá divy. Mezi lidmi citelně roste zájem už i o investování do hitů, resp. honorářů za ně a práva na ně, Eda Sheerana, Lady Gaga či Eurythmics. Akcie písňového fondu Hipgnosis, jenž to umožňuje, dramaticky rostou, za čtyři měsíce o takřka 40 procent. pic.twitter.com/z07imy5G0q

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) July 14, 2020

Z 25 historicky nejhranějších skladeb na Spotify jich fond vlastní hned osm, jak zdůrazňuje ve své čerstvě vydané výroční zprávě. Honoráře za tyto písně a další finanční plnění plynoucí z vlastnictví práv na ně, tak už neplynou do kapsy příslušných umělců, ale investorů fondu.

Fond Hipgnosis patří k poměrně úzké skupině burzovních vítězů koronavirové krize. V souvislosti s ní musí zpěvačky, zpěváci i hudební skupiny rušit svá veřejná vstoupení, koncerty a turné, a to i na léta dopředu. A protože nemohou vydělávat vystupováním naživo, a zároveň se bojí, že jejich píseň zastará dříve, než lidé zase začnou na koncerty chodit, prodávají raději k práva ke svým písním třeba právě fondu Hipgnosis.

Fond od vstupu na burzu až do konce letošního prvního čtvrtletí investoval do více než 13.000 písní. Jsou mezi nim třeba i osmdesátkové hity Livin’ on a Prayer od Bon Joviho nebo Sweet Dreams (Are Made of This), zřejmě nejznámější píseň dua Eurythmics.

Fondu Hipgnosis roste konkurence. Například gigant Warner Music už ve spolupráci s finanční skupinou Providence Equity Partners spustil podobně zaměřený fond Tempo Music Investments, upozornil Kovanda.

Související

Byty

Český realitní trh krvácí. Experti pro EZ popsali, co nás letos čeká

Podle veřejně dostupných dat a informací se v roce 2023 v tuzemsku prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Data říkají, že bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů pak až o 17 procent. O 19 procent se také propadl prodej chat a chalup. Může za nepříznivá data jen nižší výkon stavebnictví nebo o poznání horší poptávka či koupěschopnost zákazníků, anebo je na vině inflace? A souvisí nějak spolu všechny zmíněné veličiny?
Vláda ČR

Vláda schválila vznik nového státního podniku, řešila také investice

Mapování vhodných území a jejich příprava pro strategické investory bude hlavní náplní nového státního podniku Státní investiční a rozvojové společnosti. Jeho vznik schválila vláda Petra Fialy na schůzi ve středu 24. ledna 2024. Odsouhlasila také návrh nového zákona o zabezpečení hydrometeorologické služby a jednu ze čtyř žádostí o udělení investiční pobídky. K dalším třem žádostem se ještě vrátí.

Více souvisejících

investice Ed Sheeran Lady Gaga Ekonomika

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 35 minutami

před 41 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 6 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Na Ukrajině podle analýzy zemřelo 50 tisíc ruských vojáků. Zraněných jsou statisíce

Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu zpravodajská televize BBC s odvoláním na své redaktory, nezávislý zpravodajský web Mediazona a dobrovolníky. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy