EU vyzvala Muska, aby místo umělé inteligence zaměstnal více lidí na moderování twitteru

Evropská unie žádá miliardáře Elona Muska, aby zaměstnal více lidí na moderování obsahu sociální sítě Twitter. S odkazem na své zdroje o tom píše deník Financial Times (FT). Unii znepokojuje, že firma na hlídání tweetů najímá více dobrovolníků a umělé inteligence.

Unijní žádost komplikuje Muskovy snahy o reorganizaci ztrátového podniku, který Musk loni v říjnu koupil za 44 miliard dolarů (983 miliard Kč). Propustil více než polovinu z původních zhruba 7500 zaměstnanců Twitteru, včetně celých týmů důvěry a bezpečnosti v některých kancelářích a zároveň hledal levnější způsoby monitorování tweetů, píše list.

Masivní propouštění vyvolalo obavy, zda Twitter dokáže naplnit zákon EU o digitálních službách. Ten vyžaduje, aby internetové platformy zavedly konkrétní opatření proti nelegálnímu obsahu do doby, než zákon nabude začátkem roku 2024 plné účinnosti.

Twitter se při moderování obsahu silně spoléhá na automatizaci, některé ruční kontroly odstraňuje. Na rozdíl od většího konkurenta společnosti Meta Platforms, který vlastní sítě Facebook a Instagram, Twitter nezaměstnává ověřovače faktů, uvádí FT.

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton v lednu ve videohovoru Muska vyzval, aby zaměstnal lidi, kteří se budou starat o naplňování unijního zákona o digitalizaci. V dřívějším videohovoru Muska dokonce varoval, že EU síť Twitter zakáže, pokud nebude dodržovat přísná pravidla o moderování obsahu.

Související

Více souvisejících

Twitter EU (Evropská unie) Elon Musk

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy