Za komunismu bylo lépe? Odborníci se podívali, jestli to je skutečně pravda

Vzhledem k tomu, v jakém roce žijeme, by informace, že kapitalismus je pro finance společnosti lepší než socialismus, měla být asi tak přelomová jako to, že země obíhá okolo slunce. I tak se však zdá, že někteří lidé vnímají socialismus, z něhož vychází například také komunismus, pozitivněji než kapitalismus.

Důvodem, proč je socialismus tak populární, jsou politici. Socialismus totiž politikovi do rukou dává moc. Oproti tomu kapitalismus ji bere. Politici tedy samozřejmě raději volí socialismus. Pokud si člověk chce raději vydělávat na základě „koho znám“ než „jak dobře mi jde práce“, také raději ocení socialismus.

Protože už neexistuje žádná čistá doktrína socialismu či kapitalismu, je pro politiky snazší vířit vody tak, aby nebylo vidět, jak mnohem lepší je kapitalismus. Lidé, kteří pak raději věří politikům, si často ani neuvědomí, jak si s nimi hrají. Server TownHall na základě ekonomických analýz sestavil seznam důvodů, proč je kapitalismus lepší než socialismus.

Socialismus pomáhá menšině na úkor většiny

Socialismus nad kapitalismem vede v jedné věci – nabízí větší stabilitu. Je to skoro jako hodně drahé pojištění – abyste ho zaplatili, skoro umíráte hlady, ale když je problém, zachrání vás. Pro většinu lidí je tato situace nepředstavitelná.

Pro ty, kteří jsou líní, neschopní nebo mají velkou smůlu, mohou i tyto malé výhody socialismu znamenat všechno. Takže socialistická společnost nutí většinu, aby trpěla a udělala život slabší pro menšinu.

Kapitalismus podporuje podnikání

Vláda kapitalistického státu si může dovolit poskytnout lidem rovné možnosti se základními zákony a regulacemi. Socialismus však touží po rovnosti výsledků. To je děsivá myšlenka hlavně pro svobodomyslné lidi, protože aby si mohli všichni být finančně rovni, vyžaduje to totalitní stát. Kapitalismus lidi podporuje ve vlastním podnikání, zatímco socialismus si ho raději uzurpuje pro sebe.

Kapitalismus podporuje inovaci

Přicházet s novinkami není snadné. Devět z deseti nápadů může selhat, než se něco povede. Čím méně výhod autoři nápadů získávají, tím menší snahu do nových konceptů a vynálezů investují. Odměna lidi táhne k tomu, aby riskovali. Zatímco kapitalismus nabízí množství odměn pro produktivní lidi, socialismus ukazuje jen to, že se na vynálezu chce přiživit.

Kapitalismus způsobuje větší ekonomický růst

Ekonomický růst rozhodně funguje lépe za kapitalismu než za socialismu. Rychle rostoucí ekonomie dává vzniknout novým pracovním pozicím, dodává více peněz lidem. V socialismu to takto nefunguje.

Socialismus se neumí rychle přizpůsobovat

Kapitalismus má nadání přesouvat kapitál tam, kde má největší význam. Buď lidem nabídne něco, co chtějí, nebo to udělá někdo jiný. Na druhé straně socialismus tohle neumí. Protože vláda neutrácí vlastní peníze, nemá potřebu dlouho přemýšlet nad tím, jestli o ně přijde.

Pro socialismus je často lepší vypadat důležitě politicky, než být efektivní. A i kdyby náhodou byrokrati a politici byli kompetentní, stejně nevědí dost o specifických polích, která mohou zasáhnout široké okolí. Pokud se něco pokazí v socialismu, platí lidé. U kapitalismu lidé alespoň vidí, že ni vláda na tom není líp.

Socialismus plýtvá zdroji

Protože socialismus neutrácí své peníze, má více tendenci plýtvat s nimi. Trhy se však kontrolují samy – pokud vyrábíte produkt, který nikdo nechce, přijdete o práci. Trh tedy člověka naučí uvažovat na financemi i poptávkou.

Socialismus je proti lidské přirozenosti

Amerika se nedostala na pozici moci kvůli tomu, že bojovala za „vyšší dobro“. Ne, lidé bojovali za sebe, své zisky a své potřeby. Jak je jim přirozené. Oproti tomu socialismus po lidech chce, aby mysleli na všechny a pracovali pro všechny. To je proti lidské přirozenosti. Člověk bude bojovat za sebe a pracovat pro sebe a svou rodinu, ale nemá zájem bojovat za cizí.

Související

Více souvisejících

zajímavosti kapitalismus socialismus Lidé peníze Komunismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy