Itálie a Brusel se drží v šachu. Liga i Hnutí pěti hvězd napadly fiskální politiku EU

Řím - Liga a protestní Hnutí pěti hvězd (M5S), jež získaly v italských parlamentních volbách překvapivě vysoký počet hlasů, napadly rozpočtová pravidla EU. Třebaže se obě politická uskupení shodují, že úsporná rozpočtová opatření by měla být zrušena, k Bruselu zastávají odlišné pozice.

Liga je nejsilnější stranou vítězné středopravé koalice (celkem asi 37 procent hlasů), M5S volilo zhruba 32 procent voličů. Středolevý blok u voleb propadl a získal pouze 22 procent hlasů.

V úterý nezávisle na sobě šéf Ligy Matteo Salvini i předseda M5S Luigi Di Maio uvedli, že rozpočtové pravidlo EU, které stanovuje strop rozpočtového deficitu na tři procenta HDP, brzdí hospodářský růst Itálie a mělo by být změněno.

"Co se týče deficitu, všichni nyní, zdá se, souhlasí s tím, že toto pravidlo by se mělo revidovat a nahradit. Teď se budeme věnovat tomu, jak to provést," řekl Di Maio novinářům v Římě. Salvini téhož dne v Evropském parlamentu ve Štrasburku uvedl, že rozpočtové pravidlo "je jedním z těch předpisů sepsaných u stolu, které budeme rádi dodržovat, pokud se díky nim lidem žije lépe; máme-li ale kvůli tomu propouštět (zaměstnance) a zavírat (podniky) a vede-li takové pravidlo k nestabilitě, pak jej dodržovat nebudeme".

Salvini označuje unii za "ničitele" a pokud to bude politicky možné, chce odstoupit od eura. Během volební kampaně dokonce hrozil italexitem. Di Maio si ovšem přeje euro zachovat a stejně tak i dobré vztahy s Bruselem, napsala agentura Reuters.

"Ty euroskeptické tendence jsou reálné v tom, že lidé jsou opravdu naštvaní, hledají obětního beránka a EU je pro ně naprosto ideálním terčem. Na druhou strany na severu (Itálie) je spousta firem, které díky obchodu s EU zbohatly. Podnikatelé a bohatí lidé vědí, že se jim EU vyplatí, takže nevím, kam to povede, podle mě se ta rétorika teď trochu zklidní," řekl ČTK italský novinář Andreas Pieralli.

Evropská unie a Itálie se podle něj drží vzájemně v šachu. "Finanční pád Itálie by byla katastrofa pro celý kontinent, je to stále třetí největší ekonomika (eurozóny). Italský strojírenský průmysl je hned druhý v EU po Německu. Itálie má sice 2,3 bilionu eur dluhu (58,6 bilionu Kč), ale zároveň má čtyřikrát větší soukromé bohatství (než Německo). Problém je, že ty soukromé peníze jsou všelijak ukryté a neproudí v systému. Takže s tím euroskepticismem to nebude tak žhavé, ale jistě lze očekávat, že Itálie bude tlačit, možná společně s dalšími jižními státy, na uvolnění fiskálních pravidel," poznamenal Pieralli.

Související

Více souvisejících

Itálie Liga Severu (Itálie) Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) EU (Evropská unie) Ekonomika Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy