Obchodní válka přes Atlantik: EU zavede nová cla na zboží z USA od července

Brusel - Obchodní válka mezi Spojenými státy a Evropou nabírá na obrátkách. Členské státy EU dnes podpořily plán Evropské komise (EK), který počítá se zavedením cel na vybrané výrobky z USA ve výši 25 procent na zboží v celkové hodnotě 2,8 miliardy eur (téměř 72 miliard Kč) za rok v odvetě za americká cla na dovoz hliníku a oceli. Opatření má platit od 1. července.

"Komise doufá, že se jí celý proces ve spolupráci s členskými státy podaří dotáhnout do konce června tak, aby nová cla mohla začít platit od července," řekl na tiskové konferenci místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Americká cla se v současnosti týkají evropského dovozu v hodnotě 6,4 miliardy eur.

Plán EK rovněž obsahuje návrh na zavedení cel ve výši deset až 50 procent na další dovážené americké zboží o hodnotě 3,6 miliardy eur od března 2021. V platnost by mohl vstoupit i dříve, pokud Světová obchodní organizace (WTO) rozhodne, že jsou americká cla nezákonná.

Opatření jsou naplánovaná tak, aby zhruba pokryla škody, které Evropské unii americkým krokem vzniknou. Zavedou se ve dvou krocích, protože americká cla cílí zčásti na výrobky, které se do USA v poslední době ve větší míře nevyvážely, a zčásti na zboží, které se do země v poslední době exportovalo více, napsala agentura DPA.

Americká cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent vstoupila v platnost 23. března. EU z nich měla výjimku, ta ale k 1. červnu vypršela.

Kanada již oznámila, že zavede odvetná cla v hodnotě 16,6 miliardy kanadských dolarů (281 miliard Kč) na americký dovoz od 1. července. Cla na americké výrobky od oceli přes vepřové maso po bourbon uvalilo v úterý Mexiko.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU se dohodla na přísnějším omezení dovozu výrobků z Ukrajiny

Evropské státy a Evropský parlament dosáhly v pondělí dohody o prodloužení bezcelního dovozu některých zemědělských výrobků z Ukrajiny. Belgické předsednictví v Radě EU oznámilo, že přestože dovoz zůstane bezcelní, budou uplatněna přísnější omezení.  
Evropský parlament

Europoslanci prodloužili pozastavení dovozních cel na ukrajinské potraviny

Europoslanci dnes o rok prodloužili opatření na podporu obchodu s Ukrajinou. Velkou převahou hlasů schválili další pozastavení dovozních cel na ukrajinský vývoz zemědělských produktů. Chtějí tak pomoci zemi napadené Ruskem, protože válka Ukrajině brání v obchodování se zbytkem světa. Platnost nynějších opatření skončí 5. června.

Více souvisejících

clo EU (Evropská unie) Ekonomika USA (Spojené státy americké) zboží

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy