Vláda Merkelové radikálně změní imigrační pravidla. Kdo nemá v Německu šanci?

Lidé s odborným vzděláním ze zemí mimo Evropskou unii budou moci přicestovat do Německa na půl roku kvůli hledání práce. Předpokladem jsou odborné vzdělání a znalosti němčiny nutné pro zamýšlenou činnost. Chystané opatření je součástí plánu, který dnes schválil německý kabinet poté, co v noci na dnešek koalice dospěla ke kompromisu v oblasti přistěhovalectví. Německá vláda tak chce přilákat kvalifikované síly ze zahraničí.

Topenáři, pekaři a další odborné síly se budou muset během doby, kdy budou hledat zaměstnání, sami postarat o své živobytí. Podle německé vlády nebude lidem umožněno "přistěhování do sociálních systémů" a o udělení příslušných víz budou rozhodovat německé ambasády v jednotlivých zemích. Obdobná opatření dosud v Německu platí pro vysokoškolsky odborně vzdělané cizince.

Německá koalice se dále shodla na tom, že německé firmy by měly být zbaveny povinnosti upřednostňovat při obsazování pracovních míst Němce před cizinci ze zemí mimo EU.

Německá vláda myslela i na odmítnuté, ale "trpěné" žadatele o azyl, kteří pracují. Pro ně má být snadnější získat povolení k pobytu, ale přesná kritéria mají být stanovena později v zákonných normách, které se týkají práva pobytu. "V pobytovém právu budeme definovat jasná kritéria pro spolehlivý status trpěných osob, které si svou výdělečnou činností zajišťují peníze na obživu a jsou dobře integrovány," stojí ve vládním dokumentu.

"Spolehlivý status znamená, jak to já chápu, že tady mohou pracovat a nemusí počítat se svým navrácením," vysvětlil ministr práce Hubertus Heil ze sociálnědemokratické strany (SPD) na dnešní tiskové konferenci. Ministr vnitra a šéf konzervativní CSU Horst Seehofer však upozornil, že tato možnost nebude poskytnuta lidem z takzvaných bezpečných zemí původu.

Nová imigrační pravidla umožní větší udržitelnost růstu německé ekonomiky a zvýší její růstový potenciál, je přesvědčen německý ministr hospodářství Peter Altmaier z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

"Díky dnešní dohodě umožníme, aby hospodářský vzestup pokračoval bez náhlého konce, abychom rozšířili a využili svůj růstový potenciál a abychom posílili svou konkurenceschopnost i růst a prosperitu," řekl Altmaier. Podle něj mohou ohlášená opatření přispět k růstu HDP několika desetinami procenta.

Vládní kompromis zatím nezahrnuje takzvaný "spurwechsel" (změna jízdního pruhu), tedy možnost, že by se uprchlíci zbavili svého statusu žadatelů o azyl a byli vedeni jako běžní zahraniční pracovníci, pokud si najdou práci a naučí se německy. Tuto možnost prosazovala SPD, zatímco proti se stavěla zejména bavorská CSU. Zástupci tří koaličních stran se tak nakonec shodli na prozatímním zachování "principu oddělení azylu a ekonomické migrace".

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Německo EU (Evropská unie) práce Přistěhovalectví Horst Seehofer zaměstnání

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy