Amsterdam zakáže vjezd starým autům. Znečištěný vzduch je tichý zabiják, zdůvodnila radnice

Amsterodam zakáže od roku 2030 vjezd starším benzinovým i dieselovým autům, oznámila podle agentury Reuters městská rada. Na konci příštího desetiletí by v hlavním městě měly podle představ radních jezdit už jen elektrické nebo vodíkové vozy, které neprodukují emise. Smyslem opatření je docílit čistšího ovzduší.

"Znečištěný vzduch je tichý zabiják a v Amsterodamu představuje jedno z největších zdravotních rizik," uvedla radní pro dopravu Sharon Dijksmaová.

Amsterdammers reageren heel verschillend op de plannen om benzine- en dieselauto's in 2030 uit de stad te weren: 'Ik ben stiekem wel voor'https://t.co/V9vyxgXTHR pic.twitter.com/RhzQ6vkviD

— AT5 (@AT5) 2. května 2019

Ačkoli Nizozemci hojně jezdí na kole, je vzduch v zemi znečištěný více, než dovolují evropské normy. Je to způsobeno především hustým provozem právě v metropoli a také v Rotterdamu, který je největším evropským přístavem.

Nizozemské ministerstvo zdravotnictví varovalo, že současné množství oxidu dusičitého a prachových částic v ovzduší může vést k dýchacím potížím a zkrátit život o více než rok.

Do hlavního města nejprve nebudou moci auta s naftovými motory vyrobená před rokem 2005. Zákaz se postupně rozšíří na další typy vozů.

Organizace na ochranu životního prostředí tvrdí, že zákaz jízdy starších dieselů, které jsou z velké části zodpovědné za škodlivé emise, je nejrychlejší cestou ke zlepšení ovzduší. V rámci boje proti znečištění omezila provoz aut s naftovým motorem řada významných evropských měst, včetně Berlína a Londýna.

Související

Letadla, ilustrační fotografie.

Nizozemsko čelí žalobě. Aerolinky rozporují rozhodnutí omezit provoz v Amsterodamu

Skupina leteckých společností z Evropy a ze Spojených států žaluje nizozemskou vládu za její rozhodnutí omezit kvůli škodlivým emisím provoz na mezinárodním letišti Schiphol v Amsterodamu, jednom z největších v Evropě. Ve společném sdělení dnes uvedly, že hladinu emisí i hluku jsou schopny snížit, aniž by musely omezovat spoje.
Amsterdam nebo též Amsterodam je hlavní město Nizozemska od roku 1808. Nesídlí v něm však parlament, vláda ani královská rodina, tyto instituce mají své sídlo v Den Haag.

Amsterodam se chce zbavit opilých turistů, spustí odstrašující kampaň

Amsterodam na jaře zahájí odstrašující kampaň, díky níž chce bojovat proti turistům, kteří do nizozemské metropole cestují za alkoholem, drogami a sexem. Zahraničních výtržníků se chce zbavit pomocí cílené reklamy a nových omezení. Informoval o tom list The Times, podle nějž se město nejprve zaměří na britské cestovatele, které považuje za hlavní hrozbu pro klid a pohodu v ulicích a na kanálech ze 17. a 18. století.

Více souvisejících

Amsterdam (The Netherlands) auto Nizozemí emise Ekologie zákaz dieselů

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy