Digitální ekonomika vyvolává obavy. G7 vyzvala k přísné kontrole kryptoměn

Digitální měny, jako je i plánovaná libra od Facebooku, vyvolávají vážné obavy a musejí být co nejpřísněji regulovány, aby se zajistilo, že nenarušují světový finanční systém. Na summitu ve Francii se na tom dnes shodli ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny sedmi nejbohatších zemí světa G7. Dohodli se také, že se budou zabývat daňovými problémy, které přináší digitální ekonomika, a že se budou snažit prosadit plány na minimální firemní daň.

Jednání dominoval plán Facebooku zavést vlastní digitální měnu libra. Facebook přišel se svým nápadem v době, kdy mezi politiky narůstají obavy z přílišného vlivu velkých technologických firem a jejich snahy o vstup do oblastí, o kterých dosud rozhodovaly vlády. Jako je například právě vydávání měn.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire na tiskové konferenci uvedl, že skupina je proti nápadu, aby firmy mohly mít stejné výsady jako státy při vytváření platebních prostředků, ale bez kontroly a povinností, které s tím souvisejí. "Nemůžeme přijmout, aby soukromé společnosti vydávaly vlastní měny bez demokratické kontroly," řekl Le Maire.

Kanadský ministr financí Bill Morneau uznává, že nové technologie mohou přinést výhody. Lidé však podle něj nechtějí pouze to, aby vše bylo levné, ale aby to bylo i bezpečné. "A tak naše práce je myslet i na bezpečnost. Máme nový pocit, že na tom musíme pracovat společně," citovala ho agentura Reuters.

Welcome to all my @G7 counterparts and all the participants of the #G7Finance. Let's make the capitalism fairer and more sustainable ! ?? @Bill_Morneau ?? @OlafScholz?? Giovanni Tria ?? Taro Aso?? @PhilipHammondUK ?? @stevenmnuchin1 pic.twitter.com/i4kPdnnyff

— Bruno Le Maire (@BrunoLeMaire) July 17, 2019

Kromě obav z kryptoměn se ministři také zabývali tím, jak nejlépe zdanit velké technologické společnosti. Francie chce využít svého předsednictví v G7, aby získala podporu pro minimální zdanění podniků, které by mělo zabránit technologickým firmám ve snaze převádět zisky do zemí s nízkými daněmi.

Ministři se shodli, že velké technologické firmy jako Google, Amazon, Facebook nebo Apple mohou být zdaněny v zemích, kde vydělávají peníze, i když tam nebudou fyzicky přítomny. Souhlasí i s tím, že by měla existovat minimální daň, která by odradila země od snahy soupeřit mezi sebou o přilákání digitálních nadnárodních společností nabídkou co nejnižší daně.

Setkání se uskutečnilo v době rostoucí globální hospodářské nejistoty způsobené obchodním napětím mezi Spojenými státy a Čínou. Hrozí, že zpomalení globálního obchodu podkopá dlouhotrvající oživení. Japonský ministr financí Taró Aso uvedl, že ministři financí G7 stále považují za platné hodnocení ze setkání širší skupiny G20, na kterém se země shodly, že globální ekonomika zůstává na cestě k oživení.

"Byla zde shoda (mezi členy G7), že globální ekonomika pravděpodobně v příštím roce oživí," řekl Aso.

Související

Bitcoin

Češi za čtvrtletí zobchodovali kryptoměny za miliardu

V prvním čtvrtletí letošního roku investoři v Česku zobchodovali kryptoměny za zhruba 1,1 miliardy korun. To je zhruba o polovinu méně než ve stejném období loni během takzvané bitcoinové horečky. Největší objem obchodů i nadále připadá na bitcoin a ethereum, říká ředitel a zakladatel české společnosti Bit.plus Martin Stránský.
Zlato nebo kryptoměny?

Investice v době krize: Nahradí bezpečné zlato kryptoměny?

Jedním z nejdůležitějších investorských pravidel je, že zlato je vždy tzv. bezpečným přístavem. Tedy něčím, k čemu se ve zlých časech pro svět, uchylují nejen investoři, ale i obyčejní lidé, protože věří, že až bude líp, díky uložení peněz do zlata, budou mít na život po těch špatných dobách. Ale, jak už také v současném mediálním světě nespočetněkrát zaznělo, a to kvůli ruskému válečnému zločinci Vladimiru Putinovi, který rozpoutal krvavý konflikt na Ukrajině, „starý dobrý svět“ mizí.

Více souvisejících

kryptoměna G7 Facebook Bitcoin Ekonomika praní špinavých peněz

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 1 hodinou

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 5 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 5 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

Invaze do Rafahu znepokojuje i USA. Biden chce mluvit s Netanjahuem

Prezident USA Joe Biden bude v pondělí mluvit s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o plánované ofenzivě izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Oznámil to Bílý dům, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy