Itálie slíbila dokončit rychlodráhu Turín-Lyon, bude nutný tunel pod Alpami

Itálie písemně přislíbila Evropské unii, že dokončí železniční spojení s Francií, rychlodráhu TAV z Turína do Lyonu. Na twitteru to dnes sdělil šéf europarlamentu David-Maria Sassoli.

Kontroverzní projekt, který počítá s tunelem pod Alpami v délce 58 kilometrů, rozdělil italskou vládní koalici. Hnutí pěti hvězd (M5S) projektu dlouho oponovalo tvrzením, že Itálie by se měla soustředit na modernizaci své stávající dopravní sítě. Koaliční partner Liga stavbu nákladného projektu, na nějž přispívá velkým dílem Evropská unie, podporoval.

Arrivata all'#Ue la lettera del ministero dei Trasporti con cui l'#Italia si impegna a completare la #Tav.Una buona notizia, così come il rispetto degli impegni con l'#Europa.

— David Sassoli (@DavidSassoli) July 27, 2019

Signál, že Itálie dá projektu zelenou, vyslal počátkem tohoto týdne italský premiér Giuseppe Conte, když prohlásil, že blokování prací na rychlodráze by stálo Řím víc než jeho dokončení. Itálie musela vyjasnit svůj postoj k projektu do termínu 26. července, který stanovila EU.

Proti projektu dnes protestovalo mnoho lidí v Piemontu, kde se hloubí hlavní železniční tunel pro TAV. Když se skupina demonstrantů pokusila dostat se přes bezpečnostní síly ke vchodu na staveniště, policie proti němu použila slzný plyn.

Související

David-Maria Sassoli

Sacharovovu cenu dostala běloruská opozice. Nevzdávejte svůj boj, vzkázal parlament EU

Evropský parlament dnes udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení běloruské demokratické opozici. Oznámil to předseda zákonodárného sboru David Sassoli, podle něhož EP podporuje její boj za demokracii a svobodné volby. Poslanci také vyjádřili obdiv vytrvalosti, s níž oponenti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka čelí násilnému potlačování protestů po srpnových zmanipulovaných volbách.

Více souvisejících

David-Maria Sassoli Itálie železnice EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy