Akcie majitele dolu Turów jsou největším propadákem varšavské burzy. Dohoda s Českem nepomohla

Majitel dolu Turów, polský podnik PGE, se včera stal největším propadákem varšavské burzy. Akcie podniku, v němž přes 57 procent drží polský stát, se propadly o 5,1 procenta. Tedy nejvíce ze všech titulů, jež jsou zahrnuty do hlavního indexu varšavské burzy, WIG 20. Jedná se o největší propad PGE od loňského listopadu. Komentuje Lukáš Kovanda situaci v Polsku.

Pokles akcií PGE se na první pohled může zdát překvapivý. Vždyť přece dohoda týkající se dolu Turów, kterou včera uzavřely polská a česká vláda, by měla být příznivou zprávou. Jenže ta se v ceně akcií PGE projevila už ve čtvrtek, kdy vyšlo najevo, že dohoda obou vlád je na spadnutí. Akcie PGE ve čtvrtek rostly o více než šest procent, nejvýrazněji od loňského dubna.

Včerejší propad je zapříčiněn růstem cen emisních povolenek. Ty jsou zátěží pro celý evropský uhelný byznys.

Čtvrteční růst akcií PGE se ovšem nezdál být zase tolik opodstatněný, neboť vlastně nikdo nevěřil, že by polská vláda důl a přilehlou uhelnou elektrárnu zavřela. A související pokuty neplatí PGE, ale Polsko. Propad akcií vlivem zdražujících povolenek má tedy větší opodstatnění, než jaký měl růst vlivem dohody, protože dopad zdražujících povolenek na byznys PGE je mnohem bezprostřednější.   

Cena emisních povolenek EU včera vystoupala na nový historický rekord, 97,50 eura za kus, když nakonec obchodování uzavřela na 96,45 eura za kus, nejvyšší uzavírací ceně historie. Je zřejmě už jen otázkou nejbližších obchodních dní, kdy bude překonána psychologická úroveň 100 eur za povolenku.

Jen v letošním roce stoupla cena povolenek o dalších 20 procent, meziročně je pak o zhruba 150 procent výše. Takto enormní nárůst ceny za povolení spalovat uhlí a vypouštět související emise skleníkových plynů je pro PGE ránou, jež rychle „maže“ příznivý dopad dohody o Turówu.

Související

Ilustrační fotografie.

Lidé dnes v Praze demonstrovali před ambasádou kvůli těžbě v dole Turów

Před polskou ambasádou v Praze se dnes na demonstraci sešlo přes 20 převážně mladých lidí, kteří požadovali zveřejnění detailů dohody České republiky s Polskem o těžbě uhlí v dole Turów. Důl leží v Polsku v blízkosti českých a německých hranic, těžba podle ekologů ohrožuje životní prostředí ve všech třech státech, především ničí podzemní vody v okolí dolu. 
Důl Turów (autor: Anna Uciechowska)

Měření prachu v okolí dolu Turów loni překročení limitů neukázala

Měření prachu v okolí polského hnědouhelného dolu Turów loni překročení limitů neukázala. Pokračují dál. Ani stanice na české straně nezaznamenala překročení limitů, řekl dnes ČTK liberecký krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti). Kromě prachu se na základě česko-polské mezivládní dohody sleduje v okolí dolu také hladina podzemních vod, hluk a pokles půdy. U těch ale zatím loňské výsledky k dispozici nejsou.

Více souvisejících

důl Turów Polsko

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy