Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny poprvé po dvou letech klesla

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny v červenci poprvé po dvou letech klesla, továrnám se kvůli slabé poptávce hromadí ve skladech neprodané zboží. Dnešní zpráva organizace S&P Global tak posiluje obavy, že by eurozóna mohla sklouznout do recese.

Index nákupních manažerů (PMI) pro zpracovatelský průmysl v červenci klesl na 49,8 z červnových 52,1 bodu. Poprvé od června 2020 se tak propadl pod hranici 50 bodů, která odděluje růst od poklesu.

Dílčí index výroby se snížil na 46,3 z červnových 49,3 bodu a je také nejníže za dva roky. Index nových zakázek pak oslabil ze 45,2 na 42,6 bodu a je nejníže od května 2020.

"Průmyslový sektor eurozóny se propadá do stále hlubšího útlumu, což zvyšuje riziko recese v regionu. Nové zakázky už klesají tempem, které je s výjimkou měsíců pandemické výluky nejprudší od dluhové krize v roce 2012. A situace se patrně ještě zhorší," uvedl hlavní ekonom S&P Global Chris Williamson. Slabší prodej, než jaký se očekával, se odrazil ve zrychleném tempu poklesu nových zakázek a vývozu. Způsobil tak největší růst neprodaných zásob dokončeného zboží, jaký kdy byl v průzkumu zaznamenán, dodal Williamson.

Výroba klesá ve všech sledovaných zemích eurozóny s výjimkou Nizozemka. Míra poklesu je pak znepokojivá zejména v Německu, ve Francii a v Itálii, tedy ve všech třech největších ekonomikách bloku, poznamenala S&P Global.

Potíže má také americká ekonomika, která je největší na světě a která ve druhém čtvrtletí podle předběžných dat nečekaně klesla. To zvýšilo obavy, že je na prahu recese.

Evropská centrální banka (ECB) minulý měsíc zvýšila hlavní úrokovou sazbu více, než se čekalo, a to z nuly na 0,50 procenta. Obavy z inflace převážily nad obavami o ekonomický růst.

Podle předběžných údajů z minulého týdne inflace v eurozóně v červenci vzrostla na rekordních 8,9 procenta. Dílčí indexy vstupních a výstupních cen v průzkumu PMI sice klesly, zůstávají však vysoké.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil o 0,7 procenta. Tempo růstu sice zrychlilo z 0,5 procenta v prvním kvartálu, analytici v červencovém průzkumu agentury Reuters ale viděli 45procentní pravděpodobnost, že do roka se region ocitne v recesi.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce Průmysl EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy