Dodávky plynu z Ruska do Německa plynovodem Jamal se dnes ráno takřka zastavily. Cena letí nahoru

Dodávky plynu plynovodem Jamal, kterým surovina teče z Ruska do Německa, se dnes ráno takřka zastavily. Burzovní cena plynu v EU přitom vyskočila až na 133 eur za megawatthodinu, jako plyne z dat Bloombergu. To je nejvyšší úroveň od 11. března, tedy za poslední tři týdny. Z cenového vývoje plynu je patrný návrat citelné nervozity na trh.

Trh hodnotí vývoj toku plynu plynovody z Ruska do evropských zemí nyní obzvláště citlivě, neboť nejistota kolem ruských dodávek znatelně narůstá. Zastavení dodávek jedním z plynovodů však nemusí znamenat nic závažného, dochází k němu poměrně běžně. Kreml však přesto může takovým zásahem vyslat určitý signál. Ví, jak je nyní atmosféra na trhu zjitřená. Sdělil to redakci Lukáš Kovanda.

Rusko včera uvedlo, že bude v dodávkách plynu pokračovat i přesto, že se zatím z evropskými zeměmi nedohodlo na způsobu platby. Od minulého týdne Kreml za svůj plyn žádá rubly, což ale evropské země vesměs odmítají. Země EU to považují za porušení smluv. Podobně to vidí i velké evropské petrochemické společnosti jako OMV, které mají přímé kontrakty s ruským Gazpromem.

Dodávky plynu, které se realizují dnes, se budou platit ve druhé polovině dubna nebo v květnu, což oběma stranám dává ještě čas situaci řešit. Je možné, že naleznou nějaké kompromisní řešení. Jinak to bude „hra nervů“ na to, kdo „ucukne“ jako první. Právě tato nervozita kriticky zvyšuje nejistotu na trhu, a tedy také cenu plynu. Trh leká každý náznak možného přerušení dodávek.

Související

Ilustrační fotografie.

ČEPS koupila NET4GAS, který provozuje plynovody na českém území

Státní společnost ČEPS v pátek podepsala kupní smlouvu na nákup společnosti NET4GAS Holdings, která je výlučným držitelem licence pro přepravu plynu přes české území. Nákup ve středu schválila vláda, dokončení transakce podléhá souhlasu regulačních orgánů.
Ilustrační fotografie. Komentář

Česko chce energetickou nezávislost na Rusku, pomoci mohou nové plynovody. Má to ale háček

Možná to ještě není všem lidem v Čechách jasné, že i kvůli neschopnosti lidí, jako jsou Andrej Babiš či Karel Havlíček z ANO, kteří „zaručeně“ rozumí energetice, má Česká republika v právě probíhající energetické krizi velký problém. Nejen s cenami, ale s tím, že už mohla mít v zemi položené potřebné plynové potrubí k zemím s mořskými přístavy, jako třeba do Polska (viz slovenská úspěšně otevřená plynová stavba), z něhož mohl proudit nejen plyn z LNG terminálů, ale nemá. Navíc osm let vlády populistů a socialistů nevedlo ani k obnově dodávek třeba od norských dodavatelů plynu (proč, vždyť přece ruský plyn byl levnější) nebo jiných.

Více souvisejících

Plynovod plyn Rusko Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy