Horší než za krize v roce 2009. Slovenská ekonomika se propadla o 12,1 procenta

Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla meziročně o 12,1 procenta, proti prvnímu kvartálu pak o 8,3 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj srpnový odhad. Výkon hospodářství, které propadlo výrazněji než v době globální finanční krize v roce 2009, ovlivnily dopady nového koronaviru.

"Slovenská ekonomika se letos dostala do záporných čísel po desetiletém nepřetržitém růstu od finanční krize v roce 2009. Vliv pandemie covidu-19 se významně projevil ve druhém čtvrtletí 2020," uvedli statistici.

Ve sledovaném období výrazně klesl vývoz i dovoz, snížila se i spotřeba domácností a investice. Propad zaznamenala většina odvětví ekonomiky Slovenska, některé z nich více než o pětinu, například průmysl.

V prvním letošním čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska klesl meziročně o 3,7 procenta a proti poslednímu kvartálu loňského roku o 5,2 procenta.

"Zatímco v prvním čtvrtletí se Slovensko zařadilo mezi nejvíce zasažené ekonomiky a patřilo mezi nejvýrazněji klesající ekonomiky eurozóny (i EU), ve druhém čtvrtletí byl propad ekonomické aktivity na Slovensku již výrazně mírnější než v průměru v zemích eurozóny (i EU)," uvedl v komentáři analytik finančního ústavu UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák. Dodal, že výkon hospodářství Slovenska se na úroveň před vypuknutím pandemie covidu-19 vrátí patrně nejdříve až na začátku roku 2022.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku podle metodiky místního statistického úřadu vystoupila ve druhém čtvrtletí na dvouleté maximum 6,6 procenta ze šesti procent v prvním čtvrtletí. Tempo růstu nezaměstnanosti bylo nejrychlejší od roku 2010.

Průměrná měsíční mzda na Slovensku se ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání poprvé od vzniku státu v roce 1993 snížila, a to o 1,2 procenta na 1088 eur (28.670 Kč). Podle analytiků bankovního domu Slovenská sporiteľňa vývoj mezd do značné míry ovlivnila skutečnost, že mnoho lidí bylo kvůli pandemii práceneschopných nebo po uzavření škol čerpali ošetřovné s ohledem na péči o děti.

Slovenské ministerstvo financí v červnové prognóze odhadlo, že za celý letošní rok HDP klesne o 9,8 procenta. Centrální banka počítá s poklesem o 10,3 procenta. Na příští rok obě instituce naopak očekávají hospodářské oživení.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika HDP nezaměstnanost / nezaměstnaní průměrná mzda

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy