Podnikatelská aktivita v eurozóně kvůli lockdownu prudce klesla, PMI je pod hranicí 50 bodů

Podnikatelská aktivita v eurozóně v listopadu prudce klesla, příčinou byly zejména plošné uzávěry kvůli šíření koronaviru. Ukázaly to dnes výsledky průzkumu, který mezi nákupními manažery provedla společnost IHS Markit. Její souhrnný index tak sestoupil na 45,1 z říjnových 50 bodů. Mnoho firem v sektoru služeb, což je hlavní ekonomické odvětví bloku, bylo nuceno zastavit či omezit činnost.

Souhrnný index, který zahrnuje aktivitu v průmyslu i ve službách, je tak zpět pod hranicí 50 bodů. Ta je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali menší pokles, a to na 46,1 bodu.

Flash #PMI signalled a sharp downturn across the Eurozone economy in November, as countries introduced more aggressive lockdown measures. #PMI at 45.1 (Oct - 50.0), a 6-month low but still much higher than in the spring lockdown. Read more: https://t.co/ta291Yw2wG pic.twitter.com/7n4ms1vYFZ

— IHS Markit PMI™ (@IHSMarkitPMI) November 23, 2020

"Hospodářství eurozóny se v listopadu za obnoveného úsilí potlačit rostoucí příliv nakažených koronavirem znovu prudce propadlo," uvedl analytik IHS Chris Williamson. "Data zvyšují pravděpodobnost, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí znovu klesne."

Index, který sleduje aktivitu pouze v sektoru služeb, za listopad klesl na 41,3 z říjnových 46,9 bodu. Je tak nejníže od první vlny epidemie covidu-19. Analytici očekávali pokles na 42,5 bodu.

Lépe si v listopadu vede zpracovatelské odvětví, neboť mnoho továren zůstalo otevřeno. Index pro tento sektor se sice snížil na 53,1 z říjnových 54,8 bodu, zůstal však bezpečně nad 50 body, tedy nad předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

S ohledem na nadějný vývoj vakcín a možný stimul od Evropské centrální banky (ECB), který se čeká příští měsíc, stoupá optimismus ohledně vývoje ekonomiky eurozóny v příštím roce. Souhrnný index budoucího růstu ekonomiky vzrostl na 60,1 z říjnových 56,5 bodu, a je tak nejvýše od února, kdy se pandemie začala šířit Evropou.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé eurozóna Ekonomika ecb

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 50 minutami

před 50 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy