Rekordní propad skončil. Maloobchodní tržby v EU i eurozóně opět rostou

Maloobchodní tržby v eurozóně i v celé Evropské unii v červnu vzrostly. Objem tržeb se vrátil na úroveň z února, kdy ještě nebyla zavedena omezení proti šíření nemoci covid-19 způsobené novým koronavirem. V zemích platících eurem se obrat maloobchodů ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 5,7 procenta, v celé EU pak o 5,2 procenta, oznámil dnes evropský statistický úřad Eurostat.

Analytici podle agentury Reuters čekali, že v červnu se tržby v eurozóně zvýší o 5,9 procenta.

Eurostat současně zpřesnil údaj o tržbách v eurozóně za květen směrem vzhůru, a to na 20,3 procenta, zatímco v předběžné zprávě uváděl 17,8 procenta. Květnový růst tak byl nejvyšší od roku 1999, kdy se začal tento údaj sledovat.

Euro area #RetailTrade +5.7% in June over May, +1.3% over June 2019 https://t.co/kgOUDe5wDv pic.twitter.com/EVjInl8P9T

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) August 5, 2020

Růst tržeb za květen a červen tak vykompenzoval rekordní propad z března a dubna, kdy mnoho zemí zavedlo karanténu. Meziročně se tržby v eurozóně i v EU zvýšily o 1,3 procenta, což byl první růst od února. Analytici čekali v eurozóně meziroční propad tržeb o půl procenta.

Tržby z prodeje textilu, oděvů a obuvi se v celé EU v červnu zvýšily meziměsíčně o 20,5 procenta, tržby z prodeje pohonných hmot pak o 16,9 procenta. Spotřebitelé rovněž kupovali více počítačového vybavení a knih, stejně jako léky. Obrat obchodů s potravinami, nápoji a tabákem se snížil o 2,2 procenta. Internetový prodej ale poprvé v letošním roce klesl, a to o 6,1 procenta. Spotřebitelé se totiž začali vracet zpět do kamenných obchodů.

Z jednotlivých zemích nejvíce rostly meziměsíčně tržby v Irsku, a to o více než 20 procent. Ve Španělsku se zvýšily o 16,5 procenta a v Itálii o 13,8 procenta. Naopak v Rakousku a Německu klesly.

Související

Ilustrační foto

Maloobchodní tržby se meziročně propadly o více než dva a půl procenta

Maloobchodní tržby se v Česku v srpnu propadly více, než se čekalo, a to meziročně o 2,8 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 1,9 procenta. Tvrdá data ke spotřebě domácností tak potvrzují to, co zachytila šetření jejich nálady. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se totiž v srpnu po červencovém zlepšení zhoršila.

Více souvisejících

tržby Obchody eurozóna EU (Evropská unie) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy