Evropská komise bude blokovat veškerých 22 miliard eur pro Maďarsko

Evropská komise bude blokovat veškerých 22 miliard eur (833 miliard Kč) z kohezních fondů Evropské unie určených pro Maďarsko, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související s nezávislostí justice, akademickými svobodami, právy LGBTQ+ komunity a azylovým systémem. Oznámila to dnes podle agentury Reuters komise.

Instituce EU již minulý týden rozhodly o zmrazení 6,3 miliardy eur z těchto fondů pro Maďarsko, dokud vláda premiéra Viktora Orbána nesplní soubor podmínek souvisejících mimo jiné s justicí a bojem proti korupci. Částka 22 miliard eur představuje peníze, které má Maďarsko z kohezních fondů EU dostat v letech 2021 až 2027.

Peníze mají směřovat mimo jiné do modernizace železnic či na pomoc regionům dotčeným uzavíráním uhelných elektráren. Rozhodnutí zadržet vyplacení peněz bylo učiněno proto, že Evropská komise a Budapešť dnes podepsaly dohodu, která stanoví podrobnosti ohledně vynakládání peněz z rozpočtu EU a 11 programů spadajících pod kohezní politiku, píše Reuters.

Podle Evropské komise Maďarsko nedodržuje Listinu základních práv EU a peníze nemohou být vyplaceny, dokud maďarská vláda dodržování této listiny nezajistí. "Budeme s maďarskými úřady dál pracovat na vyřešení této situace," uvedl evropská komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová.

Listinu základních práv EU podle komise porušuje například maďarský zákon zakazující jakoukoli prezentaci homosexuality a děl s ní spojených na školách pro děti do 18 let. Maďarská vláda tvrdí, že cílem tohoto zákona je ochrana dětí.

Související

Více souvisejících

evropská komise Maďarsko

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 52 minutami

před 52 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy