Innogy vyzval klienty k samoodečtům spotřeby, zpřesní to vyúčtování

Energetická společnost innogy vyzvala své zákazníky k samoodečtu své spotřeby plynu a elektřiny k poslednímu dnu v roce. Podle firmy to zpřesní pravidelné vyúčtování v příštím roce. ČTK o tom dnes informovala společnosti innogy. K samoodečtům spotřeby v minulých týdnech kvůli novým zálohám klienty vyzval také polostátní ČEZ.

Zákazníci innogy by si podle společnosti měli zapsat stav plynoměru nebo elektroměru k 31. prosinci. "Zejména z našich dat o objemech dodaného plynu v letošním roce víme, že velká část našich zákazníků se proti předchozím rokům skutečně snaží šetřit. Pokud mají nižší spotřebu než v minulosti, je to dobrý důvod si letos samoodečet udělat. Stačí, když si lidé na silvestra zaznamenají stav a číslo plynoměru nebo elektroměru a do 13. ledna nám ho nahlásí," řekl ředitel innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina.

Samoodečet ke konci roku umožní podle innogy přesně rozdělit spotřebu plynu nebo elektřiny mezi roky 2022 a 2023. "Samoodečet je užitečný jak pro zákazníky, tak i pro nás jako dodavatele energií. Díky zaslaným údajům o aktuální spotřebě například uvidíme, jaký je potenciál úspor u zákazníků. Tato data navíc můžeme následně využít k dalšímu zpřesnění výpočtu záloh na další období," dodal Konvalina.

Stav spotřeby budou moci klienti nahlásit prostřednictvím formuláře na stránkách innogy.cz i s instrukcemi. Kromě stavu a čísla měřidla bude zákazník zadávat také své zákaznické číslo. Stav měřidel bude možné vložit také v mobilní aplikaci nebo na nebo portále innosvět.

K samoodečtům do konce listopadu vyzval své klienty také ČEZ. Společnost data následně použila k nastavení nových záloh, které během prosince rozesílá svým zákazníkům.

Dodavatelé elektřiny a plynu v příštím roce své dodávky zdraží, většinou na vládou zastropované ceny. Zdražení pro klienty se smlouvami na dobu neurčitou ohlásili například ČEZ, E.ON nebo Pražská energetika. Společnost innogy od ledna zvýší na cenový strop ceny elektřiny asi desetině svých zákazníků, cenu plynu naopak nemění.

Vláda v říjnu stanovila uvedené cenové stropy, a to 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Ceny pro koncové zákazníky budou i tak výrazně nižší, než jsou současné reálné tržní ceny, které vycházejí z ceny obou komodit na velkoobchodním trhu. Běžná domácnost díky zastropování podle energetických společností ušetří oproti tržním cenám silové elektřiny asi 40 procent.

Související

innogy

Innogy od března změní ceny energií. Další dodavatelé zlevňují

Od 1. března sníží společnost innogy cenu energií. U fixovaných produktů na 24 nebo 22 měsíců budou ceny elektřiny zlevněny o více než 600 korun za megawatthodinu a ceny plynu o 200 korun za megawatthodinu, informovala Česká televize. Další dodavatelé energií letos také postupně snižují ceny, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Více souvisejících

innogy Zemní plyn Elektřina

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy