Malé a střední podniky jsou mírně optimistické k hospodářskému vývoji Česka

České malé a střední podniky jsou mírně optimistické k vývoji hospodářství v letošním roce. Ukazuje to Index podnikatelské nálady zpracovaný Hospodářskou komorou ČR, který po dvou pololetních propadech vzrostl na 71,2 bodu. Podle Hospodářské komory to naznačuje, že recese v Česku bude jen mírná a ještě letos nastane hospodářské oživení.

Z dat, která dnes zveřejnila Hospodářská komora, vyplývá, že nejoptimističtější jsou firmy působící v osobních službách. Zlepšení situace očekává zhruba pětina z nich. U firem poskytujících služby pro podniky převažuje odhad, že situace zůstane stejná jako nyní, domnívá se to 61 procent společností. Nejvíc rozšířený pesimismus je ve stavebnictví, kde zhoršení situace čeká 41 procent firem.

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého se zřejmě naplňují předpovědi ekonomů o mělké a krátké recesi. "Recese, kterou Česká republika procházela od druhé poloviny roku 2022, byla patrně mírná. V letošním roce by mělo dojít k hospodářskému oživení. Naznačují to totiž už i výsledky indexu pro první polovinu roku 2023 na základě dat od českých podniků z posledních dní," uvedl.

Index podnikatelské nálady, který zachycuje podnikatelské nálady podniků do 250 zaměstnanců, klesal od loňského února, loni na podzim činil 67 bodů. Ani po nynějším růstu ale index nedosáhl na hodnoty před pandemií covidu-19, kdy se dlouhodobě pohyboval nad 80 body.

Před pandemií, ale i během ní byl index podnikatelské nálady v Česku vyšší než průměr Evropské unie. "Zlomovou se ale stala druhá polovina roku 2022, kdy index pro Českou republiku výrazně klesl. Tuzemské podniky totiž čelily vyšší inflaci a kvůli vysokému podílu energeticky náročnějších podniků v ekonomice i výraznějšímu růstu cen energií," uvedl analytik Hospodářské komory Roman Renda. Aktuální data indexu za celou EU zatím nejsou k dispozici.

Index podnikatelské nálady malých a středních podniků je publikován dvakrát ročně vždy před zasedáním Evropské rady na základě odpovědí 30.000 podnikatelů. Metodika šetření i výpočtu je pro všechny země shodná. Index se počítá jako průměr malých a středních podniků, které nahlásily pozitivní nebo stabilní situaci a očekávají pozitivní nebo stabilní vývoj pro další období. Proto se Index může pohybovat od 100 (vše pozitivní nebo alespoň neutrální) do 0 (vše negativní).

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Ekonomika hospodářská komora

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy