Pfizer plánuje investici do rozšíření výroby v Belgii

Americká farmaceutická společnost Pfizer investuje přes 1,2 miliardy eur (29,2 miliardy Kč) do rozšíření výroby ve svém závodě v belgickém městě Puurs. Tento závod hrál klíčovou roli ve výrobě vakcíny proti covidu-19, kterou Pfizer vyvinul s německou biotechnologickou společností BioNTech. Její produkce tam začala na konci roku 2020. 

V belgickém závodě, jehož počet zaměstnanců vzrostl z 2800 před pandemií na 4500, přibude díky novým programům 250 pracovních míst. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ve čtvrtek Pfizer oznámil, že stejnou sumu, tedy 1,2 miliardy eur, investuje do rozšíření výroby ve svém závodě v Dublinu. Rozšíření výroby má v Irsku vytvořit 400 až 500 nových pracovních míst a zdvojnásobí kapacitu výroby důležitých látek používaných v biologických lécích. Pfizer loni v dublinském závodě začal vyrábět také složku pro svoji vakcínu proti covidu-19. Rozšíření výroby má být dokončeno v roce 2027.

"Vše je v souladu s růstem našeho výrobního programu," řekl Reuters Mike McDermott, který ve Pfizeru odpovídá za globální dodávky. "Když vezmete v potaz modely kapacity těchto dvou míst, zjistíte, že naše schopnost obsloužit tento růst pokulhává. Jedná se tedy o proaktivní investici," dodal.

Tržby společnosti Pfizer by v letošním roce podle očekávání mohly překročit sto miliard dolarů, což je více než dvojnásobek oproti období před pandemií. K nárůstu přispívají zejména prodeje vakcíny proti covidu-19 a léku paxlovid proti téže nemoci.

Je však možné, že prodeje vakcíny proti covidu-19 v příštích několika letech prudce poklesnou. Pfizer navíc po roce 2025 přijde o patentovou ochranu některých prodávaných léků, jako je například lék na rakovinu ibrance anebo přípravek na artritidu xeljanz.

Firma chce příští na trh uvést až 19 nových léků, včetně léků na ulcerózní kolitidu, migrénu a vakcíny proti respiračnímu syncytiálnímu viru (RSV).

Související

Pfizer

Tornádo zničilo továrnu Pfizeru v Rocky Mount

Farmaceutická společnost Pfizer ve středu oznámila, že její továrna ve městě Rocky Mount v americkém státě Severní Karolína utrpěla velké škody v důsledku řádění tornáda. Společnost to uvedla na twitteru.

Více souvisejících

Pfizer

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 52 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy