Přibližně 60 procent živnostníků a firem vítá zvolení Petra Pavla prezidentem

Přibližně 60 procent živnostníků a firem vnímá zvolení Petra Pavla českým prezidentem pozitivně. Vyplývá to z průzkumu poptávkového serveru ePoptávka.cz, který má ČTK k dispozici. S výsledkem voleb jsou podle něj nejspokojenější podnikatelé z oblasti potravinářství, zemědělství nebo informačních technologií. Průzkum se uskutečnil letos v únoru mezi asi 600 respondenty.

"Na základě výsledků vidíme, že téměř šest z deseti firem zvolení nového prezidenta vítá. Naopak 24 procent hodnotí výsledek voleb negativně," uvedl ředitel společnosti ePoptávka.cz Otto Kočí.

Zvolení Pavla prezidentem podle něj pozitivně vnímá 75 procent respondentů z oblasti potravinářství, zemědělství, vzdělávání a textilního průmyslu. Podporu ale Pavlovi vyjádřily také marketingové firmy, s výsledkem voleb je jich spokojeno 72 procent, zjistil průzkum.

Negativně podle něj naopak zvolení Pavla hodnotí přibližně čtvrtina firem z oblasti cestovního ruchu, stavebnictví nebo služeb. Rozdělené jsou společnosti, které se zaměřují na zahraniční obchod, stejný počet respondentů se k výsledku voleb postavil pozitivně, neutrálně i negativně, uvedla ePoptávka.cz.

Spokojenost s novým prezidentem panuje především v Praze, pozitivně Pavla vnímá zhruba 71 procent místních podnikatelů, 17 procent respondentů se pak k výsledku postavilo neutrálně a 12 procent negativně, vyplývá z průzkumu. Nejméně pozitivních hodnocení podle něj Pavel získal ve Zlínském kraji, podporu mu tam vyjádřilo asi 43 procent dotázaných podnikatelů.

Server ePoptávka.cz propojuje poptávající s jednotlivými dodavateli. Firma o sobě uvádí, že zpracovává poptávky drobných řemeslných prací i veřejných zakázek.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé Petr Pavel

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy