Československý výrobek, o kterém píšou NY Times, slaví 25 let

New York - Není mnoho československých výrobků, které by se proslavily po celém světě. Akupresurní podložka Iplikátor je díky svým účinkům na zdraví jedním z nich. Letos slaví 25 let, za tu dobu pomohl statisícům lidí na celém světě, dosáhl velkého mediálního ohlasu a vznikly desítky jeho kopií.

Iplikátor prokrvuje a uvolňuje svaly

Iplikátor je zdravotnický prostředek, který účinně pomáhá na bolesti zad, svalové křeče, migrény a další potíže způsobené sedavým stylem života. Plastové hroty, které jsou přilepené na bavlněné podložce, stimulují akupresurní body, zvyšují prokrvení dané oblasti a uvolňují svaly. "Jeho užívání je jednoduché, stačí Iplikátor přiložit na bolavé místo nebo si na něj lehnout a efekt je v podstatě okamžitý. Proto ho měla v devadesátých letech v Československu skoro každá domácnost," říká majitel firmy, která podložku vyrábí, Valentín Dikarev.

Inovace podložky odstartovala jeho úspěch

V roce 1993 se podložka dočkala inovace. Režné plátno nahradila bavlna, přidala se molitanová výplň a nafukovací vložka, nová podložka z plastu usnadnila údržbu a hygienu. Právě možnost vložení nafukovací vložky, díky které se podložka přizpůsobí prohnutí páteře v bederní a krční oblasti, udělala z Iplikátoru hit. Začal se ve velkém prodávat po celém světě.

Světová popularita Iplikátoru

"Úspěchu Iplikátoru si všimli i zahraniční výrobci a inovovaný model použili jako vzor ke kopírování. Vzniklo tak několik výrobků, které napodobují československý patent," říká Dikarev. Napodobeniny Iplikátoru, pocházející zejména z Číny a Indie, se pod různými názvy začaly díky své popularitě objevovat ve světových médiích. Prostor jim věnovaly New York Times a různá televizní show. Kopie podložky se umisťují v žebříčcích nejoblíbenějších dárků a získávají kladné recenze na mnohých blozích.

První zemí, kde se falzifikáty objevily, bylo Švédsko. Pod názvem Shakti-mat se zde podle novin Metro stal dárkem roku 2009. Ten samý rok se pak Shakti-mat zapsala do Guinnessovy knihy rekordů, když na hromadnou meditaci v parku ve Stockholmu dorazilo okolo tří tisíc vlastníků podložky. Podložka se tak kromě vlivu na zdraví prokázala jako velmi vhodná pro relaxaci.

Zdravotní nástrahy falzifikátů

Mezi originálním Iplikátorem a jeho kopiemi existuje několik zásadních rozdílů. Patentovaný Iplikátor je již od začátku vyráběn z netoxického plastu ve slovenských Košicích, splňuje legislativní požadavky EU, je u něho otestován účinek množství a rozmístění hrotů a nespočet klinických testů dokládá jeho vliv na lidské zdraví.

Oproti tomu padělky nesplňují hygienické normy, hrozí u nich přítomnost toxických lepidel, plastů a barviv. Jejich původ je obtížně dohledatelný a počet shluků hrotů a jejich umístění je libovolné.

"Přitom pozměněním hustoty a špičatosti hrotů postrádají falzifikáty původní účinek podložky," upřesňuje majitel patentu na Iplikátor a dodává, že od roku 1990, kdy začal podložku vyrábět, ještě nezaznamenal žádné negativní ohlasy.

Iplikátor doporučují doktoři

"Ihned po použití podložky je pozorovatelné okamžité zlepšení stavu pacienta. Jednorázové i opakované použití je efektivní," potvrzuje doktor Gustáv Solár z Centra akupunktury. "Chvíli po použití Iplikátoru pocítíte příjemný hřejivý pocit a uvolnění," doplňuje doktor Tomáš Kilian z Rehamedica.

Slavná podložka se vrací do Česka

Iplikátor slaví 25 let od zahájení výroby a jeho cílem v nejbližší budoucnosti je velkolepý návrat do českých a slovenských domácností.

"Bude k dostání na webových stránkách www.iplikator.cz nebo v prodejnách zdravotnických potřeb," dodává výhradní dodavatel pro Českou republiku Jan Krásný.

Související

V Česku se konají pietní akty připomínající sedmidenní válku o Těšínsko. Rozhovor

105 let od sedmidenní války. Hranice Československa i Polska se zrodily v krvi, upozorňuje historik

Před 105 lety, 23. ledna 1919, zahájily československé ozbrojené síly operaci v Těšínsku, která měla vyřešit tamní teritoriální spor s Polskem. Přestože boje o území nepředstavovaly v dobovém kontextu střední a východní Evropy výjimečnou událost, vypuknutí takzvané sedmidenní války a její průběh byly pro polskou stranu nemilým překvapením, konstatuje historik Vladimír Černý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil například to, proč bylo Těšínsko vnímáno jako důležitý region, jak Praha a Varšava obhajovaly své nároky na něj nebo z jakého důvody západní velmoci vnímaly konflikt souběžně jako marginální záležitostí, ale i negativní, potenciálně nebezpečný precedent. 
Zima, ilustrační fotografie.

V Československu před 45 lety udeřily silné mrazy: Děti nechodily do školy, nebylo čím topit, kolabovala doprava

Před 45 lety, počátkem roku 1979, udeřily nečekaně velmi silné mrazy. Zatímco ještě o Silvestru předchozího roku panovalo takřka jarní počasí, přes noc klesly teploty místy až o 30 stupňů! V Československu rázem nastal kalamitní stav: zamrzly zásoby uhlí a nebylo čím topit, kolabovala doprava, podniky musely omezit provoz, děti přestaly chodit do školy. Situace se zlepšila až koncem ledna 1979.

Více souvisejících

Československo The New York Times

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy