Trump zakázal obchodovat s vlastníky TikToku a WeChatu, Čína se ohradila

Americký prezident Donald Trump vydal příkaz, kterým Američanům zakázal blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, které vlastní platformy TikTok a WeChat. Trumpovo nařízení začne platit za 45 dnů. Aplikace pro sdílení videí TikTok patří společnosti ByteDance, WeChat firmě Tencent Holdings.

Tento bezprecedentní krok představuje výraznou eskalaci vztahů mezi USA a Čínou a zřejmě vyvolá tvrdou odvetu ze strany Číny, upozorňují agentury AP a Reuters.

Šéf Bílého domu v exekutivním příkazu uvedl, že platforma TikTok může být využívána k dezinformačním kampaním ve prospěch čínské komunistické strany a že Spojené státy "musejí podniknout agresivní kroky proti majitelům TikToku, aby chránily svoji národní bezpečnost".

Čínské ministerstvo zahraničí se proti kroku amerického prezidenta ostře vymezilo. "USA používá národní bezpečnost jako omluvu pro utlačování zahraničních podniků. Jsou to mocenské praktiky. Čína je zásadně proti," sdělil mluvčí ministerstva Wang Wen-pin. Mluvčí také varoval před tím, že Peking bude bránit svá práva a své zájmy a USA ponesou následky svého jednání, podrobnosti však blíže nespecifikoval.

Samotný TikTok podle serveru BBC oznámil, že použije všechny dostupné prostředky k tomu, aby se ujistil, že Trumpovo jednání není protiprávní. Firma Tencent, vlastník sociální sítě WeChat, sdělila, že zatím exekutivní příkaz přezkoumává.

Trump nedávno pohrozil zákazem TikToku ve Spojených státech, pokud se ByteDance do 15. září nedohodne na prodeji svých aktivit ve Spojených státech s americkou společností Microsoft. Ta již potvrdila, že s ByteDance jedná a Trump avizoval, že pak už by mu TikTok nevadil, protože data amerických uživatelů by zůstala v USA a nehrozilo by, že se k nim dostane čínská vláda.

Tiktok má ve Spojených státech 100 milionů uživatelů. Aplikace WeChat není v zemi tak oblíbená. Celosvětově má více než jednu miliardu uživatelů, avšak převážně v Číně. Hojně ji také využívají Číňané žijící mimo vlast jako hlavní platformu pro komunikaci s rodinou a přáteli. Její majitel Tencent je druhou nejhodnotnější čínskou firmou po internetovém obchodu Alibaba.

Analytici upozorňují, že není jisté, zda má prezident zákonnou pravomoc zakázat aplikace v USA. Formulace příkazů je nejasná a podle některých odborníků se zdá, že jejím cílem je odstranit aplikace z obchodů Applu a Googlu, což by znamenalo, že by nebylo možné aplikaci distribuovat v USA.

Jak upozornila profesorka technologické etiky z Notredamské univerzity Kirsten Martinová, příkaz nezakazuje Američanům používání Tiktoku. Podle NBC News řekla, že takové nařízení by v první řadě nebylo možné vymáhat. "Pokud je cílem přimět náctileté, aby přestali používat TikTok, nejsem si jistá, zda exekutivní příkaz jim v tom zabrání," uvedla. "Každý náctiletý ví, jak používat VPN (virtuální privátní síť). Budou předstírat, že jsou v Kanadě."

Profesor práva z Vanderbiltovy univerzity Timothy Meyer také upozorňuje, že by bylo obtížné zakázat lidem používat aplikace, pokud je již mají. A to i v případě, pokud by byla zakázána jejich nabídka v obchodech.

Někteří také upozorňují na logiku nařízení, které nazvalo TikTok hrozbou pro národní bezpečnost. "Buď jsme hrozbu tři roky přehlíželi nebo se prostě objevila najednou a přesto čekáme 45 dní," řekl odborník na čínsko-americké obchodní vztahy z výzkumného institut American Enterprise Institute Derek Scissors.

Agentura DPA napsala, že současným exekutivním příkazem Trump zvyšuje tlak na to, aby se obchod mezi Microsoftem a provozovatelem TikToku uskutečnil.

Související

Více souvisejících

TikTok WeChat Donald Trump USA (Spojené státy americké) Čína Prezident USA mobilní aplikace ByteDance sociální sítě

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy