Mezinárodní bienále grafického designu Brno představí umělce z České republiky, USA i Japonska

Brno – Více než padesát let reflektuje dění a proměny vizuální kultury. Mezinárodní bienále grafického designu Brno je jednou z nejstarších a nejvýznamnějších akcí tohoto druhu na světě. Letos se uskuteční její 27. ročník a to v Moravské galerii od 16. června.

Letošní ročník se bude věnovat pojmům současného grafického designu a vizuální komunikace a naváže tak na předchozí dva ročníky. Ty se zabývaly rozličnými formami grafického designu nebo vzděláváním v této oblasti. Současný grafický design je charakteristický svou rozmanitostí a množstvím, což může doprovázet jistá nepřehlednost. 27. ročník Bienále Brno se proto zaměří na jeho stav a proměny a pokusí se postihnout některé pojmy, které ho definují či ovlivňují a to v obecné i subjektivní rovině. Pokusí se ho tak více přiblížit návštěvníkům z hlediska pojmenování jeho základních parametrů, aktuálních témat a motivace.

Na tuto mezinárodní přehlídku se přihlásilo více než tisíc autorů z celkem 53 zemí se svými projekty z oblasti grafického designu, které byly vytvořeny v posledních čtyřech letech. Výběrová komise pak v únoru letošního roku vybrala 46 prací od 68 autorů z 15 zemí, mezi nimiž je hojně zastoupená nejen Česká republika ale i Polsko, Německo, Švýcarsko, Nizozemí, Spojené Státy, Irán, Čína, Japonsko a Taiwan. Při výběru rozhodoval přístup a způsob řešení konkrétních zadání, estetická a funkční kvalita artefaktů a pochopitelně ohled na prostorová omezení výstavních sálů.

„Měli jsme příležitost zhlédnout velké množství přihlášených prací pocházejících z nejrůznějších mezinárodních kontextů, porovnat společná témata a identifikovat diametrálně odlišné zájmy a kulturní náhledy," zaznělo ve vyjádření výběrové poroty, kterou tvořili Oliver Klimpel, Serge Rompza, Tereza Rullerová, L'ubica Segečová a Willi Schmid. „Celkově jsme svůj úkol pojali jako nastolení zajímavé rovnováhy mezi zavedenými a začínajícími grafickými designéry, mezi konceptuálně zaměřenými pracemi a projekty zdůrazňujícími řemeslné zpracování nebo experimentaci."

Bienále bude otevřeno 16. června, přičemž budou zároveň vyhlášeny jednotlivé ceny. Mezinárodní porota sestavená z významných osobností grafického designu zde vybere vítězný projekt ale i další ceny jako Grand Prix 27. mezinárodního bienále grafického designu Brno – Cenu ministra kultury ČR, Cenu primátora města Brna a Cenu Českých center určenou grafickému designérovi do 35 let.

Na programu ovšem není pouze samotná mezinárodní přehlídka ale i výstava situovaná v reálném a fiktivním prostoru „Které zrcadlo chceš olizovat?", Zdeněk Ziegler jako osobnost českého grafického designu či čestné uznání mezinárodní poroty 26. Bienále Brno 2014 a další. Bienále Brno potrvá až do 30. října.

Související

Více souvisejících

Brno Umění grafický design

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy